İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmüştü.

287 milletvekilinin 'kabul', 55 milletvekilinin 'ret' oyu kullandığı oylama sonucu İsveç'in NATO'ya üye olabilmesine Türkiye'den izin çıkmıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararının ardından, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KARARI İMZALADI

Sanık Doktor İlker Gönen: Alnımıza bebek katili yazdılar Sanık Doktor İlker Gönen: Alnımıza bebek katili yazdılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar verdi.

Erdoğan İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onayladı.

İSVEÇ'TEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

İsveç'in NATO üyeliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'dan ilk açıklama geldi.

Kristersson, sosyal medyada yaptığı açıklamada "İsveç'in NATO'ya katılımına Türkiye'nin verdiği onayı memnuniyetle karşılıyoruz. Böylece NATO üyeliği yolunda kritik bir eşik aşılmış oldu." ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de sosyal medya paylaşımında, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye'nin karar alma süreci tamamlandı. Bundan sonra İsveç'in üye olabilmesi için geriye yalnızca Macaristan'ın onayı kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Genel Kurul'daki oylamada, AK Parti, CHP ve MHP "evet" oyu kullanırken İYİ Parti, Saadet Partisi ve DEM Parti "hayır" oyu kullanmıştı.

İsveç'in NATO'ya üyeliğinde son noktayı ise Macaristan koyacak. Macaristan Başbakanı Victor Orban, ülkesinin İsveç'in NATO'ya üyeliğini desteklediğini açıklamıştı. Şu an kapalı olan Macaristan Parlamentosu Şubat ayında açıldıktan sonra İsveç'in NATO'ya üyeliğini görüşüp karar verecek. Kararın ardından İsveç'in NATO'ya üyeliğinin önünde hiçbir engel kalmayacak.

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

İsveç, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından güvenlik endişeleri nedeniyle Finlandiya ile birlikte NATO'ya girme kararı almıştı.

Ancak Türkiye her iki ülkenin de üyeliğine itiraz etti. İtiraza, iki ülkenin terör örgütleriyle ilişkileri, terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye'ye yönelik silah ambargoları gerekçe gösterildi.

Geçen yıl mayıs ayında Madrid'de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya, Türkiye'ye dönük taahhütleri içeren üçlü muhtıraya imza attı. Oluşturulan daimi mekanizma çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirince, Ankara Finlandiya'nın üyeliğine vize verdi.

İsveç'in NATO üyelik işlemleri ise hem yükümlülüklerini yerine getirmediği hem de Kuran-ı Kerim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik provokatif eylemler nedeniyle askıya alındı. Temmuz ayında Vilnius'ta gerçekleşen NATO Zirvesi'nin ardından İsveç'in NATO Katılım Protokollerinin Meclis'e sevk edilmesi kararı alındı.

23 Ekim'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis'e gönderdi. Meclis'te yapılan oylamada İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay çıktı.

Kaynak: HABER MERKEZİ