Hazal Mihrace Göksun - Muhabir
Türkiye, deprem riski yüksek bir ülke olarak, diri fay hatlarını sürekli güncelleyerek olası tehlikelere karşı önlem almaya devam ediyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, yurt genelinde 45 ilde 485 diri fay bulunuyor. Bu faylar, 5,5 ve üzeri büyüklükte depremler üretme potansiyeline sahip.
MTA'nın güncellenmiş haritası, Türkiye genelinde deprem araştırmaları yapan kurum, kuruluşlar ve üniversiteler için önemli bir veri kaynağı oluşturuyor. İşte detaylar:
Doğu Anadolu Fay Hattı
Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi'nden başlar ve Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'ne kadar uzanır. Bu fay hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinden geçer.
Kuzey Anadolu Fay Hattı
Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayarak Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu fay hattı, Çanakkale, Edremit, Bursa, İznik, İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van illerini kapsar.
Batı Anadolu Fay Hattı
Ege Bölgesi'nde yer alan Batı Anadolu Fay Hattı, Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanır. Bu bölgede Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içine alan diri fay hatları bulunur.
İstanbul ve Ankara
Güncellenmiş MTA diri fay haritasına göre, İstanbul ve Ankara'nın merkezlerinde aktif fay hattı bulunmamaktadır. Ancak bu şehirler, yakınlarındaki aktif fay hatları nedeniyle yine de deprem riski taşımaktadır.
Birinci Derece Riskli Bölgeler
MTA haritasına göre, birinci derece riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt bulunmaktadır.
Fay Hatlarının Sorgulanması
Vatandaşlar, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) sitesinde yer alan interaktif fay hattı haritasını kullanarak, evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulayabiliyor. Bu hizmete https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml adresinden ulaşılabiliyor.
Türkiye'nin diri fay haritasının güncellenmesi, deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşların daha güvenli yapılarda ikamet etmeleri gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük deprem, bu konuda alınacak önlemlerin önemini ortaya koydu.