Gökhan Erek / Muhabir

İsrail, 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu’nun başlamasından bu yana Gazze ve Filistin’de hiçbir hukuk kuralı tanımadan, dünyanın gözü önünde soykırım ve insan katliamlarına devam ediyor.  Bir yandan Gazze ve Filistin halkının üzerine bombalar yağdıran İsrail, diğer taraftan açlık ve susuzluğa mahkum ediyor. 

Türk Kızılayı da 1995 yılından bu yana Gazze ve Filistin halkına yardımlarını sürdürüyor. 

Bölgeye ulaştırılan güncel yardımlar arasında başlıca gıda paketi, barınma, hijyen, konserve gıda, sıcak yemek, giyim malzemesi, ambulans, kan ürünleri sarf malzemesi ve cihazı gibi muhtelif ihtiyaçlardan oluşuyor.

Refah’ta bulunan aşevi aracılığıyla günlük 5.000 kişilik sıcak yemek dağıtımı yapan Kızılay’ın, Gazze’de 5, Mısır’da 4, Batı Şeria/Kudüs’te 2, Ürdün’de 1 personeli bulunuyor.

Refah Kapısı 21 Ekim, Kerem Şalom Kapısı ise 17 Aralık tarihinden bu yana insani yardım konvoylarına sınırlı olarak açık bulunurken, günlük ortalama 90 tır geçişi, Gazze Şeridi’nin ihtiyaçlarının ancak çok küçük bir kısmını karşılıyor. Normal dönemde, Gazze’ye günde ortalama 500 tır ticari mal girişi gerçekleşiyordu.

İsrail’in saldırıları sonucundan Gazze'deki hastanelerin çoğu artık düzgün bir şekilde işlev göremezken, hastanelerin %70’i, birinci basamak sağlık kuruluşlarının %83’ü hizmet dışı kalmış durumda. 

Açıklanan son rakamlara göre 131’i Birleşmiş Milletler Ajansı UNRWA’ya ait toplam 394 eğitim tesisi saldırılarda hasar görürken, 142 okul tamamen yıkıldı veya ağır hasar aldı. 

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, nüfusun %75’ine karşılık gelen yaklaşık 1,7 Milyon Filistinli Gazze'de yerinden edilirken bu kişilerin 1,4 milyonu Birleşmiş Milletlere ait 155 okula sığındı.

Kuzey bölgelerde temiz suya erişim bulunmuyor.  Güney Gazze’ye İsrail’den su aktaran 3 hattın sadece 1’i faal durumdayken, su kuyularının %83’ü hizmet dışı kaldı.

AFAD’ın koordinasyonunda Mısır’dan her gün 7 TIR’lık temiz içme suyu bölgeye  ulaştırılıyor. 

Kızılay’ın, gemiler ve uçaklarla bölgeye ulaştırdığı yardım miktarı ise 3250 tona ulaştı.

7. Gemi Sevkiyatı

Kızılay, yaklaşan Ramazan Ayı öncesi yaklaşık 5 bin palet / 2737 tonluk yardım malzemesini Gazze’ye ulaştıracak bir yardım gemisi daha hazırladı.

Kızılay’ın yardım gemisine MÜSİAD, bağışçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından katkı verildi. 

Yardımlar önce Mısır’a ardından da ülkedeki Türk Kızılay uzman personelinin yönlendirmesiyle TIRlarla Refah Sınır Kapısı’ndan Gazzelilere ulaşacak.

Yardımların ulaştırılması için Mısır Kızılayı ve Filistin Kızılayı ile koordineli hareket ediliyor.

Gazze’ye ulaştırılacak 7. yardım gemisinde başta hazır yemek içerikli gıda kolileri, su, gıda paketleri, un, giyim, hijyen, çadır, uyku tulumu, battaniye gibi barınma malzemeleri, tıbbi malzeme, bebek malzemeleri bulunuyor.

7 Gemi Sevkiyatı öncesinde konuşma yapan Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Bugün giden Kızılay'ın gemisi değildir, bugün oraya giden Türk milletinin gemisidir. Türk milletinin emanetlerini taşıyoruz. Bizim Kızılay olarak görevimiz bu emanetleri koruyarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktır

İçinde 3 bin tona yakın yardım malzemesi var. Gemi El Ariş'te karşılanacak ve malzemeler tırlara yüklenip Gazze'ye uğurlanacak. Bu tek seferlik bir iş değil. Önümüzde uzun bir süre var. 

İnsanların bombayla ölmesinden ne kadar rahatsız olduğumuzu söylemeye gerek gerek yok. Orada insanlar açlıktan ölüyorlarsa daha fazla sorumluluğumuz var. Oraya temel ihtiyaçlarımızı götürmeye gücümüz yetiyor. Kızılay olarak görevimiz oranın yardım yolunu açık tumak. Bugün giden Kızılay'ın gemisi değildir, bugün oraya giden Türk milletinin gemisidir. Türk milletinin emanetlerini taşıyoruz. Bizim Kızılay olarak görevimiz bu emanetleri koruyarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktır" 

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Editör: Gökhan Erek