Ticaret Bakanlığı, AB ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçların ithalatına ilişkin yeni kurallar getirdi.

Togg alacaklara müjde! Faizsiz kredi desteği devam edecek Togg alacaklara müjde! Faizsiz kredi desteği devam edecek

Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ"e göre, bu ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçların Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulması halinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde gümrük idarelerince, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca veya yetki verdiği kurum veya kuruluşça düzenlenen "İzin Belgesi" aranacak.

İzin belgesi muafiyeti sağlanabilmesi için eşyanın A.TR Dolaşım Belgesi veya ilgili Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında menşe ispat belgesi ile gelmesi gerekli olacak.

İzin Belgesi düzenlenebilmesi için, şu koşulların bir arada sağlanması gerekecek:

  • İthalatçısı tarafından, satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun kurulmuş olması ve bu durumun Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi.
  • Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması.
  • İthalatçısı tarafından, Türkiye'de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi.
  • İthalatçısı tarafından, ithalatı yapılacak eşyanın imalatçısının yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması.
  • İthalatçısı tarafından, batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi.

Tebliğ kapsamında verilen izinlerin, diğer mevzuat kapsamında alınması gereken izin ve belgelerin yerine geçmeyeceği ve ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesine engel teşkil etmeyeceği belirtildi.

Bu yeni kurallarla, AB ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçların ithalatına daha fazla denetim getirilmesi ve bu araçların Türkiye'deki satış sonrası hizmetlerinin daha iyi bir seviyeye getirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi