Merve Dere/Muhabir  

Anadolu parsı, karakulak ve daha fazlası! İşte Türkiye'de yaşadığını duyunca çok şaşıracağınız hayvan türleri! 

Çizgili Sırtlan  

Türkiye'nin güney bölgelerinde, özellikle Güneydoğu Anadolu'da yaşayan çizgili sırtlan, genellikle kayalık ve seyrek ağaçlıklı yamaçlarda ve yarı çöllerde bulunur. Gece aktif olan bu hayvan, 40-50 kg ağırlığında ve 110 cm uzunluğundadır. 

 

Kör Mağara Balığı 

Batı Anadolu'daki mağaralarda keşfedilen kör mağara balığı, gözleri görmeyen ve pigmenti olmayan bir türdür. Su  altındaki çevresini algılamak için suyu emer ve ağzını kullanarak dalgalar oluşturur. 

Yaban hayatı köprüsü, belgeselleri aratmayan görüntüler sundu Yaban hayatı köprüsü, belgeselleri aratmayan görüntüler sundu

Kızılca Kurbağa 

 Ormanlarda yaşayan ve gece aktif olan kızılca kurbağa, Marmara bölgesinde bulunur. Renk değiştirebilen bu kurbağa, özellikle kırmızı ve sarı tonlarda karın bölgelerine sahiptir.   

 

Anadolu Parsı 

 Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yaşayan Anadolu parsı, dağlık ve ormanlık alanlarda görülür. Yaklaşık 200-250 cm boyunda ve 45-70 kg ağırlığındadır. 

Mısır Kobrası 

Şanlıurfa'da 2003 yılında görülen Mısır kobrası, genellikle geceleri aktiftir ve 180 cm'ye kadar uzayabilen zehirli bir yılandır. 

Mezopotamya Mavisi 

 Endemik bir tür olan Mezopotamya mavisi, Erzincan, Mardin, Kahramanmaraş gibi şehirlerde bulunur. Kanatlarında çarpıcı bir mavi renge sahip olan bu kelebek türünün popülasyonu sınırlıdır. 

Balık Baykuşu 

 Toros Dağları'nda yaşayan balık baykuşu, Türkiye'deki popülasyonunun sadece 10 çift olduğu düşünülen büyük bir baykuş türüdür. 

Bayağı Vaşak  

 Ormanlarda yaşayan bayağı vaşak, ülkemizin çeşitli bölgelerinde, özellikle Bolu, Çankırı, Erzurum gibi şehirlerde görülebilir. 

Kara Akbaba 

 Kara akbaba, Türkmenbaba Dağı ve Soğuksu Milli Parkı'nda bulunan büyük bir kuş türüdür. Ülkemizde yaklaşık 50 üyesinin yaşadığı düşünülmektedir. 

 

Karakulak 

Güneydoğu Anadolu, Güney Toroslar ve Konya Havzası'nda yaşayan karakulak, büyük bir kuş türüdür ve sadece 2002 yılında keşfedilmiştir.  

Oklu Kirpi 

 Marmara bölgesi ve güneydeki şehirlerde yaşayan oklu kirpi, bildiğimiz kirpilerden daha büyük bir türdür. 60 ila 90 cm boyunda ve 5-16 kg ağırlığındadır. 

Her biri kendine özgü özelliklere sahip olan bu hayvanlar, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini ve doğal zenginliklerini gösteriyor.

Muhabir: Merve Dere