Nihat Nasır – Diriliş Postası

Bu oranlar, toplumun neredeyse üçte birinin şeker hastalıklarıyla mücadele ettiğini gösteriyor. Bu hastalıkların sağlık harcamaları üzerinde de büyük bir etkisi var. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sağlık harcamalarının %15'i yalnızca şeker hastalığı tedavisi için harcanıyor.

Kilo fazlalığı diyabetin yolunu açıyor

Kubilay Karşıdağ, Türkiye’deki bireylerin üçte birinin kilo fazlalığıyla mücadele ettiğini ve bu durumun diyabet gibi kronik hastalıkları tetiklediğini vurguladı. Karşıdağ, “Bir süre sonra bu sorunlarla başa çıkmakta zorlanacağız. En doğrusu, şekeri ve kilo fazlalığını önlemeye çalışmak” diyerek uyardı.

Şeker tüketimine karşı savaş

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, aşırı şeker tüketiminin başta böbrek hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın temel nedeni olduğunu ifade etti. Erk, Türkiye’nin tuz tüketiminde yaptığı gibi, şeker tüketimini de hızla azaltması gerektiğini söyledi. “Şeker bağımlılık yapar ve aşırı tüketimi birçok hastalığın temelini oluşturur” diye belirten Erk, halkı bilinçli tüketim konusunda uyardı.

Beslenmede uzak durulması gereken 5 madde

Prof. Dr. Karşıdağ, şekerin beslenmeden tamamen çıkarılması gerektiğini belirterek, özellikle sofra şekerinin zararlı olduğunu vurguladı. “Meyvedeki doğal şekerle sofra şekerini karıştırmayın. Her gün mutlaka üç avuç kadar meyve tüketin” diyen Karşıdağ, kaçınılması gereken gıdaları şöyle sıraladı:

1. Şeker ve şekerli gıdalar

2. Beyaz ekmek

3. Pirinç pilavı

Muğla'da helikopter hastaneye çarpıp düştü! Muğla'da helikopter hastaneye çarpıp düştü!

4. Şeker veya fruktoz içeren içecekler

5. Dışarıda hazırlanmış, işlenmiş ürünler

Yürüyüşün önemi

Karşıdağ, kilo kontrolü ve sağlıklı yaşam için her gün düzenli olarak 20 ila 60 dakika yürüyüş yapılması gerektiğini söyledi. Özellikle yaşlılıkta kas kaybını önlemenin önemli olduğuna dikkat çeken Karşıdağ, düzenli egzersizin diyabet ve diğer kronik hastalıkların riskini azalttığını belirtti.

Türkiye'de yaygın olan diyabet ve gizli şeker sorununa karşı alınacak en etkili önlem, şeker tüketimini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek. Bu, hem bireysel sağlık hem de toplumun genel refahı için hayati bir adım olacak.

Editör: Tuğçe Huy