Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, göreli yoksulluk oranı %13,5 olarak kaydedildi. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk oranı ise %21,3 olarak gerçekleşti. Eğitim durumuna göre en yüksek yoksulluk oranı %25,4 ile okur-yazar olmayanlar arasında gözlemlenirken, yükseköğretim mezunları arasında bu oran %2,7 oldu.

Maddi ve Sosyal Yoksunluk Oranı Yüzde 14,4’e Geriledi

Yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinde belirgin bir azalma görülürken, bireylerin %14,4’ü temel maddi ihtiyaçları karşılayamadığını bildirdi. Konut sahipliği oranı %56,2 olurken, kira ve konut masrafları hanelerin %58,0’ine yük getirdi. Türkiye genelinde ise nüfusun %30,7'si yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı.

Bölgesel ve Yaş Gruplarına Göre Yoksulluk

Bölgesel olarak göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu yerler %3,1 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşan TRC1 bölgesi oldu. Genç nüfusta ise, 0-17 yaş grubunda yoksulluk veya sosyal dışlanma riski %40,1 olarak tahmin edildi.

Mikro kredilendirme finansal katılımı nasıl değiştirdi? Mikro kredilendirme finansal katılımı nasıl değiştirdi?

Konut ve Çevre Problemleri Sürüyor

Türkiye genelinde konutlarda izolasyon eksikliğinden kaynaklanan ısınma sorunları %32,6 oranında yaşanırken, %32,0 oranında da sızdıran çatı ve nem gibi problemlerle karşılaşıldığı belirtildi. Bu durum, konut ve çevre sorunlarının önemli bir kesimin yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi