TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli görüş ötesi hava-hava füzesi GÖKDOĞAN, gerçekleştirilen testte havadaki hedefi tam isabetle vurarak önemli bir başarıya daha imza attı.
SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN AÇIKLAMA YAPTI
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün sosyal medya platformu X üzerinden konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Görgün, “Havadan havaya füze kabiliyeti, hava sahasında üstünlük sağlamanın ve caydırıcılığın en kritik unsurlarından biri. GÖKDOĞAN, bu alandaki yerli ve milli gücümüzü pekiştiren stratejik bir adım” ifadelerini kullandı.
İHA ENTEGRASYON SÜRECİ
Test görüntülerinde, GÖKDOĞAN füzesinin bir F-16 savaş uçağından ateşlendiği görülse de gelecekte insansız hava araçlarına (İHA) entegre edilmesi planlanıyor.
GÖKDOĞAN, görüş ötesi menzilli (BVR) bir havadan havaya füze olarak geliştirilirken, BOZDOĞAN ise daha kısa menzilli bir hava-hava füzesi olarak F-16 savaş uçaklarında kullanılmak üzere tasarlanıyor. Her iki füzenin de hafifletilmiş versiyonları, F-16 projesi için geliştirilen MURAD AESA radarının İHA versiyonu ile entegre edilecek.
65 KİLOMETRE MENZİLE SAHİP
ABD yapımı AIM-120 AMRAAM füzesine denk bir sistem olarak geliştirilen GÖKDOĞAN, katı hal tasarımı ve Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı sayesinde "ateşle ve unut" özelliğine sahip. Aynı zamanda çoklu hedef takibi, fırlatma sonrası kilitleme ve farklı açılardan hedef angajmanı gibi ileri seviye yetenekler sunuyor.
Elektronik harp koşullarına dayanıklı olarak üretilen ve düşman karıştırma sistemlerine karşı yönlendirilebilir özellik taşıyan füze, yaklaşık 65 kilometre menzile ve 4+ Mach hız kapasitesine sahip.