Sağlık Bakanlığı, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" temasıyla kanser taramalarının önemine dikkat çekti. Açıklamada, halkı bilgilendirmek ve farkındalığı artırmak amacıyla "Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle" ana başlığının belirlendiği ifade edildi.

Kanserin önlenebilir ve erken teşhis edilebilir bir hastalık olduğu vurgulanarak, olağan dışı belirtiler görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmanın önemi belirtildi. Kanser taramalarının, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerden biri olduğu kaydedildi.

Türkiye'de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramaları yapılmakta. 40-69 yaş arası kadınlar için 2 yılda bir meme, 30-65 yaş arası kadınlar için 5 yılda bir rahim ağzı ve 50-70 yaş arası kadın ve erkekler için 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taraması gerçekleştirilmektedir. Tarama sonucunda pozitif veya şüpheli bulunanlar, ileri tetkik için diğer sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.

2023 yılı itibarıyla Türkiye'de toplam 7,7 milyon kanser taraması yapıldığı, bunların 2,8 milyonunun meme, 2,9 milyonunun rahim ağzı ve 2 milyonunun kalın bağırsak kanseri taraması olduğu bildirildi. 2024'ün ilk 6 ayında ise 4,5 milyon tarama gerçekleştirilmiştir.

Sabahları Limonlu Su İçmenin Gerçekten Faydası Var mı? Sabahları Limonlu Su İçmenin Gerçekten Faydası Var mı?

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı'nın web sitesinde 'Hangi Tarama Bana Uygun?' ve 'KETEM Adresleri' bölümleriyle kişiye uygun tarama programı ve en yakın tarama merkezine ulaşmak mümkün.

Kaynak: AA