Kacır, konuşmasında, Türkiye'nin son 21 yılda sanayi ve üretim altyapısı, AR-GE ve inovasyon kabiliyetleri, nitelikli iş gücü ve üç kıtayı birleştiren stratejik konumuyla küresel bir teknoloji ve üretim üssü haline geldiğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, OSB'lerin de bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirterek, "Son 21 yılda OSB sayısını 192'den 353'e, OSB'lerimizde çalışan sayısını 415 binden 2,5 milyona, üretimdeki parsel sayısını 11 binden 58 bine çıkardık. İhracat yapan OSB firmalarımız 10 binin üzerinde." dedi.

Kacır, OSB'lerin daha da büyümesi ve sanayicilerin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda karşılayabilmesi için yeni adımlar atmaya devam edeceklerini dile getirerek, halihazırda ülke yüzölçümünün binde 3,5'i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümünün yüzde 1'i düzeyine çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, OSB'lerde yeşil ve teknolojik çözümler içeren projeleri, 3 yılı geri ödemesiz 13 yıl vadeli finansman mekanizmalarıyla desteklediklerini belirterek, program kapsamında 40 OSB'ye toplam 52 yeşil yatırım projesi için finansman desteği sunduklarını kaydetti.

Kacır, yakın dönemde de Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını hayata geçireceklerini, yeşil ve dijital dönüşüm yatırımlarını öncelikli yatırım konuları arasında değerlendireceklerini, güçlü şekilde teşvik edeceklerini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, bugün kamuoyuyla iki önemli gelişmeyi daha paylaşacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

  • "TÜBİTAK ve sektör temsilcilerinin birlikte hazırladığı karbon emisyonu açısından öne çıkan ve ekonomimiz için kritik 6 sektöre odaklandığımız 'Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası'nı ilan ediyoruz. Yol haritalarımız kapsamında demir çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik."

  • "Bunun yanında Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli 'Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'ni devreye alıyoruz. Bu kaynağın 175 milyon doları, TÜBİTAK tarafından sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik AR-GE ve yenilik faaliyetlerini desteklemek üzere kullandırılacak. 250 milyon dolarının ise KOSGEB tarafından yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi ve sanayide makinelerin modernizasyonu gibi alanlarda yatırımlar için tahsis edilecek."

Kacır, Bakanlık olarak yeşil dönüşüm farkındalığının artırılması ve yeşil dönüşüm çalışmalarının ulusal görünürlük kazanmasına yönelik faaliyetleri sürdüreceklerini vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, konuşmasının sonunda Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyümeye, kalkınma yolculuğuna devam ettiğini belirterek, "Cumhuriyetimizin ilk asrını geride bırakmakta olduğumuz bu yıl, yeni bir geleceğin kapısını birlikte aralıyoruz. Katma değerli üretimle kalkınan Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa ediyoruz. Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere üç yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı da Türk sanayimize hayırlı olsun. Program; yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıracak. Türkiye'mizin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi