Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin siber güvenlik altyapısını güçlendirmek ve bu alanda farkındalığı artırmak amacıyla, gelecek yıl 11 siber güvenlik tatbikatı düzenlemeyi planlıyor. Bu tatbikatlar, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek.

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ne göre, bakanlık siber güvenlik alanında kritik adımlar atacak. Türkiye’nin 2024-2028 Stratejik Planı doğrultusunda, elektronik haberleşme ve bilgi teknolojileri alanında hizmet veren tüm sistemlerin güvenliğinin artırılması hedefleniyor. 

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti

Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Çalışmalar

Akıllı ulaşım sistemleri kapsamında üretilen verilerin korunması ve değerlendirilmesi amacıyla, veri yönetim merkezleri kurulacak ve bu sistemlerin güvenliği sürekli olarak denetlenecek. Bu bağlamda, ulusal akıllı ulaşım sistemleri mimarisi kapsamında geliştirilen hizmet paketi sayısının bu yıl 20'ye ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl bu sayının 22’ye çıkarılması, 2026’da ise 23’e ulaşması planlanıyor.

Milli Siber Güvenlik Araçları Geliştirilecek

Ulusal siber güvenliği sağlamak amacıyla milli çözümler geliştirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, siber müdahale araçları üretilecek ve kritik altyapılara yönelik tehditlere karşı ulusal seviyede müdahale kapasitesi artırılacak. Ayrıca, kritik altyapılar ve bu altyapıların korunacağı kurumlar belirlenecek, siber güvenlik faaliyetleri koordine edilecek.

Tatbikatlarla Güçleniyor

Siber güvenlik alanında farkındalık artırmak amacıyla düzenlenen ulusal ve uluslararası tatbikatlar, Türkiye’nin savunma kapasitesini artırmayı amaçlıyor. 2024 yılı sonuna kadar 11 tatbikat düzenlenmesi planlanırken, 2025 yılında da bu sayının aynı kalması öngörülüyor. Tatbikat sayısının, 2026’da 12’ye, 2027’de ise 13’e çıkarılması hedefleniyor.

Kaynak: AA