Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Yaklaşık 8 yıl aradan sonra gerçekleştirilecek toplantıda, Türkiye'nin KİK ile işbirliği, mevcut Ortak Eylem Planı çerçevesinde gözden geçirilecek. Ayrıca, Gazze'deki durum başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler hakkında da istişareler yapılacak. 

Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Mekanizması

Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Mekanizması, iki taraf arasında siyasi, ekonomik, kültürel, askeri ve diğer alanlarda ilişkileri güçlendirmek amacıyla 2008 yılında kuruldu. Türkiye, KİK'in böyle bir mekanizma kurduğu ilk ülke oldu. 

Bu mekanizma kapsamında bugüne kadar beş toplantı gerçekleştirildi. 2010 yılında Kuveyt'te düzenlenen üçüncü toplantıda Ortak Eylem Planı kabul edildi. Bu plana göre, "ticaret ve yatırım", "tarım ve gıda güvenliği", "ulaştırma ve iletişim", "enerji", "elektrik ve su", "çevre", "turizm", "sağlık", "kültür" ve "eğitim" olmak üzere 10 konuda ortak çalışma grupları oluşturuldu.

Biden'dan, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili ilk açıklama: Elimde yeterli bilgi yok Biden'dan, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili ilk açıklama: Elimde yeterli bilgi yok

Son toplantı, 13 Ekim 2016'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapıldı. Bu toplantının ardından yayımlanan ortak bildiriyle KİK, FETÖ'yü "terör örgütü" olarak kayda geçiren ilk uluslararası kuruluş oldu.

Son dönemde Türkiye'nin KİK üyeleriyle ikili ilişkileri her alanda güçlenirken, Konseyle kurumsal işbirliği de ivme kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Aralık 2023'te Katar'ın dönem başkanlığında Doha'da düzenlenen 44. KİK Zirvesi'ne onur konuğu olarak katılması, Türkiye-KİK işbirliğinde önemli bir kilometre taşı oldu. Akabinde, Türkiye ile KİK arasında 2005'te başlayan ancak 2010'da askıya alınan Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasına karar verildi. Bu karar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi tarafından 21 Mart'ta Ankara'da düzenlenen ortak bildiriyle kamuoyuna duyuruldu. 

Editör: Tuğçe Huy