Celal Topçu - Muhabir

İsrail'in Gazze'deki soykırımına karşı en güçlü seslerden biri her zaman Türkiye'den gelmiştir, bu durum şu anda da aynı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'nin yanında olduğumuzu her fırsatta dile getiriyor ve İsrail Başbakanı Netanyahu'yu günümüz Hitler'i olarak tanımlıyor. Türkiye, İsrail'in katliamına son vermek amacıyla 2 Mayıs'ta ihracatı durdurma kararı aldı. Türkiye'nin bu adımı, özellikle katil devlet İsrail başta olmak üzere dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Ülkenin önde gelen süpermarket zinciri sahipleri, alınan bu kararı "darbe" olarak nitelendirdi.

TÜRKİYE İSRAİL İHRACAT YASAĞI HANGİ ÜRÜNLERİ VE SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR?

İsrailli gazete Calcalist, Türkiye'nin İsrail'e yönelik boykotunun mali etkilerinin yakında İsrailli vatandaşları etkileyeceğini bildirdi. Temel hammaddelerin gelmemesi, temel ihtiyaç maddeleri ve gıda fiyatlarının artması, ve konut fiyatlarının yükselme ihtimali gibi faktörler, Türk boykotunun İsrail ekonomisinde derin izler bırakabileceğini vurguladı.

Honda elektrikli araç yatırımlarını 65 milyar dolara çıkarttı Honda elektrikli araç yatırımlarını 65 milyar dolara çıkarttı

Alternatif ithalat kaynakları bulmak zaman ve çaba gerektiriyor ve hatta yeni anlaşmalar imzalansa bile, mal fiyatlarının Türkiye'deki tedarikçilerin talep ettiğinden çok daha yüksek olabileceği ifade edildi.

İsrailli gazete, Tel Aviv yönetiminin Türkiye'nin bu kararıyla adeta beklenmedik bir durumla karşılaştığını belirtti. Ankara'dan böyle bir hamle beklemediklerini ve Türkiye'nin ticari bağlarını kesme kararının tamamen sürpriz olduğunu aktardı.

Calcalist, özellikle inşaat sektörü ve Türkiye'den İsrail'e bir dizi popüler otomobil ihraç eden otomotiv sektörünün boykottan önemli ölçüde etkilendiğini vurguladı.

Editör: Celal Topçu