Türkiye, yeşil ve dijital dönüşümüne hız verirken, bu alandaki tescil ve geçerli patent sayısını gelecek yıl yaklaşık 5 bine çıkarmayı hedefliyor. 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, fikri mülkiyet hakları alanında yenilikçi bir ortamın geliştirilmesi ve hak sahiplerinin haklarının etkin bir şekilde korunması amaçlanıyor.

Patent Başvuru Sayıları Artıyor

Ocak-Ağustos 2023 döneminde 8 bin 415 olan patent başvuru sayısı, bu yılın aynı döneminde 9 bin 628’e yükseldi. Yerli patent başvuru sayısında artış gözlemlenirken, yerli faydalı model, marka ve tasarım başvuru sayısında düşüş yaşandı. Toplam tescilli coğrafi işaret sayısı ise bu yıl 1632'ye ulaştı; 588 coğrafi işaret başvurusunun inceleme süreci ise devam ediyor.

Yeşil ve dijital dönüşüm alanında tescil ve geçerli patent sayısının yıl sonuna kadar 3 bin 500'e, 2025'te 4 bin 850'ye ulaşması bekleniyor. Türkiye, orijinli uluslararası patent başvuru sayısını da yıl sonunda 2 bin 100’e, gelecek yıl ise 2 bin 900’e çıkarmayı öngörüyor.

Fikri Mülkiyet Elçisi Projesi

Fikri mülkiyet bilincini artırmak için, TÜRKPATENT tarafından "IP Elçisi Projesi" geliştirildi. Bu proje ile lise ve üniversite öğrencilerinin fikri haklar konusundaki bilgi düzeyinin artırılması hedefleniyor. Projenin ilk aşaması, yıl sonuna kadar IP elçilerinin belirlenmesi ve eğitimlerin verilmesini kapsıyor. Pilot uygulama olarak Ankara'daki 12 üniversiteden 2 bin 500 öğrenciye sınai mülkiyet eğitimleri verilmesi planlanıyor.

İznik Gölü kan kaybediyor: İskele karada kaldı İznik Gölü kan kaybediyor: İskele karada kaldı

AR-GE ve Tasarım Merkezleri Gelişiyor

Özel sektör, AR-GE ve tasarım merkezleri alanında da faaliyetlerini artırıyor. Eylül itibarıyla özel sektör AR-GE merkezi sayısı 323'e ulaştı; bu merkezlerde toplamda 86 bin personel çalışıyor. Ayrıca, patent başvuru sayısı 26 bine, tescil edilen patent sayısı ise 14 bine yaklaştı. Tasarım merkezlerinin sayısı ise 333 olarak belirlendi; bu merkezlerde 8 binden fazla kişi istihdam ediliyor.

Kaynak: AA