Berfin Bitirim-Muhabir

Türkiye, 1990 yılında Paris’te imzalanan ve soğuk savaş döneminde Avrupa’daki silahlı güçlerin hareket ve malzemelerine kısıtlama getirmeyi öngören Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararı aldı. 

Anlaşma ile Türkiye konvansiyonel silah kategorisindeki 5 konvansiyonel silahtan ne kadar ürettiğini artık kimseyle paylaşmak zorunda değil. Öte yandan anlaşmanın üretim sınırı koyduğu silah sınırına uyulması gerekmeyecek. Türkiye istediği silahtan, istediği kadar üreterek silah sayılarını saklayabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar 8 Nisan Pazartesi gününden itibaren geçerli sayılacak.

112 Acil Çağrı Merkezleri 103 milyon çağrıya yanıt verdi 112 Acil Çağrı Merkezleri 103 milyon çağrıya yanıt verdi

AKKA NEDİR?

1990 yılında Paris’te imzalanan ve Temmuz 1992’de yürürlüğe giren Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA) (Treaty on Conventional Forces in Europe – CFE) NATO ve Varşova Paktı arasında yapıldı.

Antlaşmaya göre zırhlı muharebe araçları, muharebe tankları, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterlerini içeren toplam beş konvansiyonel silahlar sayıca indirimi, karşılıklı bilgi paylaşımını ve her bir kategori için de anlaşmaya taraf olan ülkeleri bağlayacak sınırlamalar var.

Antlaşma coğrafi olarak Avrupa’nın Atlantik kıyılarından başlayıp Sovyetler Birliği’nin Ural Dağları’na kadar olan bölümü içerisine almaktadır. Antlaşmaya taraf olan ülkeler, anlaşmanın uygulanması ve belirlenen hedeflerine ulaşmasından sonra da güvenlik ve istikrarın temini için birlikte çalışmayı ve her türlü çabayı göstereceklerini taahhüt etmişlerdir.

Editör: Berfin Bitirim