Bakan Göktaş: Gazilerin günlük yaşamlarını daha bağımsız hale getirmelerine katkı sağlamayı umuyoruz Bakan Göktaş: Gazilerin günlük yaşamlarını daha bağımsız hale getirmelerine katkı sağlamayı umuyoruz

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

Kızılay, 11 Haziran 1868 yılında “Osmanlı Hasta ve Yaralı Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla gönüllüler tarafından kuruldu. Kızılay, savaş alanında yaralanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmek arzusundan doğdu. 156 yıllık yolculuğunu farklı iyilik hikayeleriyle dolduran Kızılayın doğuş hikayesi:

ATATÜRK'TEN GELEN 'KIZILAY' İSMİ

11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla kurulan Kızılay, 1877'de "Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti" olarak değiştirilmiş, 1923'te "Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti", 1935'te "Türkiye Kızılay Cemiyeti" ve son olarak 1947'de "Türkiye Kızılay Derneği" adını almıştır. Bu kuruluşa büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından "KIZILAY" adı verilmiştir.

TÜRK KIZILAY 156 YAŞINDA!

AMAÇ YARALI ASKERLERE YARDIM ETMEK

Kızılay, 1876 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar uzanan dönemde Türkiye'nin katıldığı savaşların ardında yaralılara ve hastalanan askerlere yardım etmiş önemli bir kurumdur. Seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri ve donanımlı hastane gemileriyle savaş alanındaki Mehmetçik'lere ve savaş esirlerine insani yardımlarda bulunmuş, aynı zamanda sivil halkın bakımını da üstlenmiştir. Ayrıca uluslararası yardım faaliyetlerine katılmış, hemşirelik eğitimi ve ilkyardım konularında öncü olmuş, topluma sosyal yardımlar sunmuştur.

Kızılay'ın temel amacı, herkesin acısını hafifletmek ve insan hayatını korumak üzerine kurulmuştur. İnsanın kişiliğine saygı göstermek, karşılıklı anlayışı artırmTürk Kızılay | Türk Kızılayı'nın Yurt İçinde Ve Yurt Dışındaki İnsani  Yardımları Sürüyor-8.7.2015ak ve sürekli barışı teşvik etmek de öncelikli hedeflerindendir. Kızılay, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu'nun ilkelerini benimseyerek insanlık, tarafsızlık, bağımsızlık ve evrensellik gibi değerleri ön planda tutar.

TÜRK KIZILAY’ININ AMBLEMİNİN ANLAMI

Türk Kızılayı'nın amblemi, Kızılhaç ve Kızılay hareketlerinin evrensel sembolizmi ile Türk kültürünün özgün motiflerini bir araya getirerek oluşturulmuştur. Bu amblemde, Osmanlı İmparatorluğu'nun klasik sanatından da izler bulunmaktadır.

Amblemde yer alan kırmızı haç, insani yardım ve sağlık hizmetlerini sembolize ederken, Türk motifleri ile zenginleştirilmiştir. Amblemin içindeki ay ve yıldız, Türk bayrağını temsil ederken, eli açık adam figürü ise yardımseverliği ve dayanışmayı simgeler. İki zeytin dalının oluşturduğu taç ise barış ve kardeşliği temsil eder.

Hilali nedir? Hilal-i Ahmer ne demektir? Anlamı - Laf Sözlük

Türk Kızılayı'nın amblemi, uluslararası Kızılhaç ve Kızılay hareketleri gibi insani yardım ve sağlık hizmetlerini simgeleyen kırmızı haçı temel alırken, Türk motifleri ve sembollerini kullanarak Türk kültürünü ve değerlerini yansıtmaktadır.

Türk Kızılayı'nın 11 Haziran 1868'de kuruluş yıldönümü, her yıl genel merkez ve tüm şubeler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kutlamalar, Kızılay'ın kültürünü yaygınlaştırmayı ve toplumun desteğini artırmayı amaçlar. Türk Kızılay 156. yıl dönümünü, amblemiyle uyuşan “Aynı Hilalin Altında” temasıyla kutluyor.

İyiliğin adı Kızıley 156 yaşında "Aynı Hilâl'in altında" - Haber 7 GÜNCEL

Editör: Hazal Mihrace Göksun