Gökhan Gökbulut / Diriliş Postası

MAK Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen ‘4 Temel Başlıkta Siyasi Gündem Analizi’ araştırması, 10-16 Temmuz tarihleri arasında 30 büyükşehir, 25 il ve 158 ilçe olmak üzere toplam 5 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. Cinsiyet dengesinin oluşturulmaya çalışıldığı araştırmanın yüzde 52,5’ini erkek, yüzde 47,5’ini ise kadın denekler oluşturdu.

ÇOĞUNLUK OHAL’İN DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR

Araştırmaya göre vatandaşın büyük kısmı OHAL uygulamasını neredeyse hissetmiyor. FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele için OHAL’in devam etmesini isteyenlerin oranı yüzde 51 iken OHAL’e karşı olanların oranı yüzde 39, kararsızların oranı ise yüzde 10 olarak belirlendi.

Terörle mücadele için OHAL’in gerekliliği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ifadeleri toplumun ikna olmasında etkin oldu.

HALK, ‘KONTROLLÜ DARBE’ SÖYLEMİNE KATILMIYOR

‘Kontrollü Darbe’ söylemini özellikle Ana Muhalefet Partisi CHP kullansa da bu söylemi ortalama Türkiye seçmeninin 1/4’üne karşılık gelen CHP seçmeni dahi doğru bulmuyor.

Araştırmaya göre toplumun yüzde 78’i, bazılarının söylediği gibi 15 Temmuz hain darbe girişiminin kontrollü yapıldığı iddiasına katılmıyor. Aksini düşünenlerin oranı yüzde 14 iken

yüzde 8’lik kısım konu hakkında bir fikri olmadığını söylüyor.

HALKIN YÜZDE 71’İ İDAMA ‘EVET’ DİYOR

Araştırmada; ‘İdam cezası yeniden getirilmeli midir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 71’i ‘Evet’ yanıtını verirken yüzde 18’i ‘Hayır’ cevabını verdi.

AK PARTİ YİNE ÖNDE

Araştırmaya katılanlar, ‘Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’ sorusuna kararsızların matematiksel dağılımı ile birlikte yüzde 50,5 Ak Parti, yüzde 26,5 CHP, yüzde 12,7 MHP, yüzde 8 HDP yanıtını verdi.

AVRUPA DEFTERİ KAPATILMALI

Toplumun yüzde 44’ü, Türkiye’nin Avrupa Birliğine girme yolunda radikal bir karar alıp bu defteri kapatması gerektiğine inanıyor yüzde 42 ise Avrupa Birliğine girme yolunda çabaların devam etmesi gerektiğine inanıyor.

Editör: TE Bilisim