ADEX Fuarı'nda, başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere, ABD, Almanya, Büyük Britanya, Çin ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu 40 ülkeden toplam 270 şirket stant açtı. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, ASFAT, BAYKAR ve ULAK Haberleşme AŞ gibi önde gelen firmalarıyla 55 firma ile fuarda yer aldı. Bu katılım, Türkiye'yi 44 firmayla ev sahipliği yapan Azerbaycan’ı geçerek, ADEX'te en çok şirketle stant açan ülke konumuna getirdi.

Öne Çıkan Ürünler

Fuar alanında sergilenen Türk savunma sanayisinin önemli projeleri arasında HÜRKUŞ, Bayraktar TB2 ve AKINCI yer aldı. Katılımcılar, sergilenen teknolojilere yoğun ilgi gösterirken, ürünlerin önünde hatıra fotoğrafları çekildi.

HÜRKUŞ: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ, adını Türk havacılık tarihinin öncüsü Vecihi Hürkuş'tan alıyor. HÜRKUŞ, daha sonra geliştirilen milli platformların kapısını araladı ve insanlı ile insansız hava araçlarının geliştirilmesinde önemli bir adım oldu.

Bayraktar TB2: BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB2, 2012'de başlayan taktik İHA projesinin bir parçası. İlk tam otomatik uçuş testini 2014'te gerçekleştiren TB2, sahadaki başarılarıyla dünya genelinde birçok ülkenin ilgisini çekti.

ROKETSAN: Fuarda ROKETSAN'ın ürettiği Mini Akıllı Mühimmat ailesi üyeleri MAM-L, MAM-T ve MAM-T IIR ile TEBER, LAÇİN güdüm kitleri ve SOM gibi ürünler sergilendi. Ayrıca, İHA-122 ve İHA-230 havadan karaya balistik süpersonik füzeleri, KARAOK kısa menzilli tanksavar silahı, CİRİT lazer güdümlü füzeleri ve OMTAS orta menzilli tanksavar silah sistemleri de fuarda yer aldı.

Baykar’ın İtalya çıkarması! Avrupa’nın kurtuluş reçetesi olabilir Baykar’ın İtalya çıkarması! Avrupa’nın kurtuluş reçetesi olabilir

Yenilikçi Sistemler

ASELSAN tarafından geliştirilen HERİKKS 600-T sistemi, mini-mikro İHA, helikopter ve uçak tehditlerine karşı yer aldı. ASELSAN, mini/mikro İHA'ları önlemek amacıyla geliştirdiği ŞAHİN sistemini yurt dışında ilk kez ADEX 2024'te sergiledi. Bu sistem, hedefe kilitlenerek 40 milimetre mühimmat ile hedefi imha etme yeteneğine sahip.

TASMUS: ASELSAN’ın mobil komuta araçları için tasarladığı çok bantlı mobil haberleşme aracı TASMUS da ADEX 2024'te ilk kez sergilendi.

Türk firmalarının ADEX Fuarı'ndaki bu güçlü katılımı, ülkenin savunma sanayiindeki gelişimini ve uluslararası alandaki etkisini gözler önüne serdi.

Kaynak: AA