Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Projenin ilk aşamasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TDK, cinsiyetçi karşılık bulabilecek bazı deyim ve ifadeleri kullanımdan kaldırmaya yönelik bir çalışma başlattı. Ortak bir politika geliştirilmesi amacıyla iki kurum bir araya gelerek, atasözleri ve deyimler üzerinde titiz bir inceleme gerçekleştirdi.

Kullanımdan kaldırılan ifadeler

TDK, dildeki cinsiyetçi söylemleri ortadan kaldırmak için bazı ifadelerin literatürden çıkarıldığını duyurdu. İlk etapta kullanımdan kaldırılan ifadeler şunlar:

·        Hanım köylü

·        Kız başına

·        Erkek sözü

·        Karı kılıklı

·        Kadın kısmı

Otomobilinde başından vurulmuş halde bulunmuştu! Eşinin sevgilisi öldürmüş Otomobilinde başından vurulmuş halde bulunmuştu! Eşinin sevgilisi öldürmüş

·        Kız gibi ağlama

Tdk, Cinsiyetçi Anlamlar Taşıyan İfadeleri Literatürden Kaldırıyor 2

Farkındalık kampanyaları ve önleyici politikalar

TDK'nın attığı bu adımın ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2024’ün sonuna doğru çeşitli farkındalık kampanyaları başlatacak. Bu kampanyaların amacı, dildeki cinsiyetçi ve şiddet içerikli ifadeleri ortadan kaldırmak ve toplumsal bilinci artırmak olacak.

Dijital oyunlarda kadına yönelik şiddet

Ayrıca, üniversitelerin grafik tasarım, bilgisayar programcılığı ve yazılım mühendisliği bölümleriyle işbirliği yapılarak, “dijital oyunlarda kadına yönelik şiddet” konulu farkındalık çalışmaları kurgulanacak. Bu çalışmalar, Ankara’daki pilot bir üniversitede hayata geçirilecek.

Çocuk programları ve animasyonlar

Çizgi film ve animasyon bölümlerinde okuyan öğrenciler, çocuk programı yapımcıları ve çizgi film senaristleriyle birlikte dilde farkındalığı artırmaya yönelik projeler hazırlayacak. Bu projelerle, çocuklara yönelik içeriklerde cinsiyetçi ve şiddet içeren söylemlerden arındırılmış bir dil kullanımı hedeflenecek.

Tdk, Cinsiyetçi Anlamlar Taşıyan İfadeleri Literatürden Kaldırıyor

Sonuçların açıklanması ve gelecek adımlar

2024’ün son çeyreğinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, projenin sonuçlarını kamuoyuna açıklayarak farkındalık kampanyalarını başlatacak. İletişim Başkanlığı da önleyici politikaların geliştirilmesi aşamasında projeye katkıda bulunacak.

Bu kapsamlı çalışma ile TDK ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dilde cinsiyet eşitliğini sağlama ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etme yolunda önemli bir adım atmış olacak.

Editör: Tuğçe Huy