Gökhan Yılmaz / Özel Haber - TÜRKİYE’NİN özellikle son dönemde kazanılan Karabağ Zaferi’nin ardından Türk Devletleri ile olan yakınlaşması dikkat çekiyor. Türk yapımı Bayraktar TB2’nin Karabağ zaferinde oynadığı rolden etkilenen Kırgızistan ve Özbekistan’ın Türkiye’den SİHA alma isteği Rusya tarafından endişeyle takip ediliyor. Türkiye’nin bölge üzerindeki etkisinin artmasından endişe eden Rusya, ekonomik ve askeri anlamda yaşayacağı kaybın önüne geçmek için arayış içinde.
ENDİŞELER ARTTI
12 Kasım’da İstanbul’da toplanan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ise Çin’in radarına takıldı. İşgal altındaki Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’deki Sincan Üniversitesi Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü başkanı Pan Zhiping, Çin medyasına yaptığı açıklamada, Teşkilat’ın tüm Türk halkının kültürel ve siyasi birleşmesini amaçlayan bir harekete dönüştüğünü vurgulayarak Çin’in yaşadığı endişeyi dile getirdi.
ERDOĞAN’IN HAYALİ: TÜRK ORDUSU
Türkiye’nin uzun süredir Avrupa Birliği (AB) kapısında beklediğini, fakat SSCB’nin dağılmasıyla Kafkaslardan Orta Asya'ya kadar bazı "Türk" kardeş ülkelerin ortaya çıkmasının Türkiye için büyük bir fırsata dönüştüğünü belirten Zhiping, “Türkçe konuşan ülkeler” olarak ortaya çıkan yapının 20 yılda “Türk Devletleri Teşkilatı’na dönüşmesinin Çin ve Rusya için tehdit oluşturduğunu öne sürdü. Türkiye’nin Rusya’nın etki alanına girdiğini vurgulayan Zhiping, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun vadeli planının ise, "Türk askeri ittifakı" ve bir "Türk Ordusu" kurmak olduğunu söyledi.
TÜRKİYE ADIM ADIM İLERLEDİ
Bu projenin ilk adımının Karabağ’da atıldığına işaret eden Çinli Profesör, Türkiye’nin Azerbaycan’a “aktif” destek verdiğini hatırlattı. Türkiye’nin Tacikistan’la sınır krizi yaşan Kırgızistan’a da açık destek verdiğine dikkat çeken Zhiping, 2003 yılında başbakan olan Erdoğan’ın görev süresince, proaktif bir politika izlediğini vurguladı. Türkiye’nin bu süreçte Suriye, Libya, Irak ve Karabağ’da askeri anlamda önemli rol oynadığına vurgu yapan Zhiping, Türkiye’nin etkisinin daha da artacağını söyledi.
ERDOĞAN: KÖK SALACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Kasım’da toplanan Türk Devletleri Teşkilatı’nın İstanbul Bildirisi’nin önemine dikkat çekerek, "Bugün kabul ettiğimiz İstanbul Bildirisi'yle siyasi dayanışmamızı, ekonomik iş birliğimizi ve ticaretimizi, kültürel temaslarımızı, beşeri ve toplumsal ilişkilerimizi daha da geliştirme yönündeki kararlılığımızı teyit ettik” demişti. Erdoğan "Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz” ifadeleri ile Türk Devletleri Teşkilatı’nın vizyon ve misyonunun ne kadar geniş bir alanı kapsadığına dikkat çekmişti.
‘Türklere karşı uyanık olmalıyız’
"TÜRK Devlet Teşkilatı"nın kurulması ile Türk dünyasının yıllardır arzuladığı değişimi gerçekleştirdiğine inanan Zhiping, nihai hedefin Türk Birliği olacağına dikkat çekti. "Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulması, Rus karşıtı ittifakın gerçeğe dönüştüğü anlamına geliyor” diyen Prof. Zhinpping, buradan doğacak sinerjinin Doğu Türkistan’ı da etkileyeceğini söyledi. Uygurların “Pan-Türkî” akıma karşı “uyanık” olmaları gerektiğini söyleyen Çinli Profesör, "Türk" olarak bilinen bu etnik örgütlenme karşısında "stratejik kararlılığı" sürdürmemiz, değişimini izlememiz, gelecekteki gelişimini ve yönünü dikkatle gözlemlememiz gerekiyor” diye konuştu. “Çin hükümeti, bu teşkilat ile Doğu Türkistan İslam Hareketi arasında oluşabilecek bağlantıları yakından takip etmeli” diyen Zhiping,Rusya’yı “Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı’nın lider rolünü üstlenirse, Rusya’nın hem Avrasya Ekonomi Birliği hem de Kolektik Güvenlik Antlaşması Örgütü içerisindeki ekonomi ve güvenlik nüfuzunu baltalayabilir” ifadeleri ile uyardı.