Bacasız sanayi futbol. İspanya kralı Carlos’un ‘Gelecekte dünya 3 F kuralına göre yönetilecek’ dediği F’lerden biri olan Futbol. Fransa 98 Dünya Kupası öncesi Air France’in devleti dize getirmek için greve gidip isteklerini yaptırdığı futbol. Arjantinli Maradona için İtalya’da taraftarların İtalya yerine Arjantin’i desteklediği futbol. Endüstrileri birbirlerine yaklaştıran, yaklaştırırken kendisi de bir endüstri olan futbol. Diriliş Postası Genel Müdürü Orhan Pekçetin ve dirilişpostası.com’u ziyaret eden iş adamı Metin Aşar’la futbol üzerine konuştuk. Gürcistan takımı Merani Martvili’nin başkanlığını yürüten Metin Aşar konu futbol olunca söze ‘Futbol sadece futbol değildir’ diye başladı ve Merani Martvili ile ilgili hedeflerini anlattı. Aşar’la birlikte yanında bulunan yönetim kurulu üyeleri Necmettin Karakaş ve Erol Hacıoğlu Merani’yi dev kulüpler arasına sokacaklarını kaydetti.



İşte Diriliş Postası’ndan Nusret Odabaş’a konuşan iş insanlarının samimi açıklamaları…

Neden Gürcistan’da bir takım aldınız?


Türkiye’de bazı takımları alma teşebbüsümüz oldu daha önce. Bunlardan bir tanesi olan Tuzlaspor’u da aldık. El sıkışmıştık. Sonra bazı nedenlerden dolayı haklarımızdan vazgeçtik ve gurbetçi kardeşlerimize takımı verdik. Tabi bir proje takımı hayalimiz vardı bizim. Bu öngördüğümüz projeyi Bayrampaşa’da realize etmeyi planlıyorduk. 2017-2019 yılları arasında çok değerli dostlarımızla bir yönetim oluşturmuştuk. Kolları sıvadık ve hedef süper ligdi. İlk yılımızda 3. Ligden şampiyon olarak 2. Lige çıktık. Kurumsallığın, bilimsel eksenine alan bir anlayışı orada şirketleşmeden götüremeyeciğimizi tespit ettik. Sonra özrümüzü beyan edip ayrılmak zorunda kaldık. Futbolun temel dinamiklerini harekete geçirme anlamında, kalıcı başarılar elde edebilmemiz için kurumsallığa ihtiyacımız vardı. Bu imkanların da oluşması için de bir sorunumuz vardı Türkiye’de. Tarım ve hayvancılıkla iştigal ettiğimiz için Gürcistan Tarım ve Hayvancılık bakanıyla görüşmelerimiz oldu. Orada 10 bin kapasiteli bir sağmal hayvan projemiz var. Devletle birlike kooperatifleşme ana başlığıyla götürmeye çalıştığımız bir iş. Gidiş gelişlerimiz vardı bu eksenli. Türk insanının çok sevildiği, çok sayıldığı bir ülkeden bahsediyoruz. Dolayısıyla her ticari toplanıtımzda futbolu da konuştuk. Gürcü halkı da Türk insanı gibi futbola oldukça düşkün. Özellikle Gürcü futbolseverler bende hep Eskişehirspor ve Trabzonspor destekçileri çağrışımlarını yapıyordu. Konuşurken dostlarımız bize kurumsallığı gelin Gürcistan’da yapın size her konuda destek verelim dediler. Özellikle Gürcistan devlet erkiyle bu konuyu konuştuk, futbol federasyonuyla görüştük, merkezi hükümetle de istişare ederek böyle bir karara vardık ve FC Merani Martvili takımını aldık. Tabi bu konuda ciddi bir çevre var projemizi hayata geçirmek adına destek veren. Tabi Merani 50 bin nüfusu olan bir şehir. Yanında Gürcistan’ın en büyük ikinci şehri Kutaysi var. Ulaşım kolaylığı var. Doğayla tabiatla içiçe bir şehirden bahsediyorum. Martvili Gürcistan futboluna çok önemli isimler kazandırmış. Müthiş bir Karadeniz tutkusu var. Trabzonspor’u çok seviyorlar. Burada Gürcistan futbolunu temsil edip, futbolun tüm temayüllerini yerine getirerek Merani’yi bir futbol kenti yapmak istiyoruz. Sevdamızı yerine getirmek istiyoruz.

Önce nereden kolları sıvadınız? Ne yaptınız?

Çok samimi söylüyorum bunun belki de futbol tarihinde başka bir örneği yok. Önce her ülkede bir kardeş takım projesi işine giriştik. Bir modeldir bu. Türk ve Gürcü yönetim kurulu arkadaşlarımızda istişare ettik ve hemen bu iş için harekete geçtik. Görüşmelerimiz, yazışmalarımız devam edenler var. Bir yol kat ettik. Amacımız her ülkede bir kardeş takımımızın olması. Türkiye’de ise kardeş takımımız inşallah Trabzonspor olacak, Başkan Agaoğlu ile görüştük. Kardeş takım projesini çok önemsiyoruz.

Tabi futbolda en önemli olan altyapı. Merani’nin altyapısıyla ilgili ne söyleyebilirsiniz?

Biz futbolun alt yaş gruplarına yapılan emekle yükseleceğini biliyoruz. Bizim 6 ile 16 yaş grubunda bir altyapı akademimiz var. 500’e yakın talebelerimiz var. Bunların 40’ı yatılı. Çeşitli turnuvalardan seçtiğimiz çocukları altyapımıza yatılı olarak alıp gelişimleriyle ilgileniyoruz. Yatılı çocuklarımızın tamamı da Gürcistan Milli takımının potasında olduğunu söyleyebilirim. Oralardan yukarılara taşıyıp, kulübün ekonomik kazanımlarını gerçekleştirmek, bütçesini büyütmek gibi planımız var.

Peki futbol sahada oynanır. Merani’nin level atlaması için stadyumu müsait mi?

Evet güzel soru. Bizim takdir edersiniz 1500 civarında bir stadımız var. Bu kapasitesinin arttırılması için hem futbol federasyonuyla hem de merkezi hükümetle konuşarak çözdük. Bu konuda kısa sürede çok yol kat ettik, Mayıs gibi proje ihalede olacak. İlk hedefimiz 8 bin kapasiteli bir stadyum yapmak, bu projenin alt yapısını da kapasiteyi 10-15 ve 25 bine çıkarabilecek şekilde başlatmak.

Ve gelelim geçen sezona. Son saniyelerde kaçan fırsat. Süper Lig hedefinizi play-off maçında kaçırdınız. Moral bozukluğu kuşkusuz olmuştur

Moralimiz bozuldu tabi geçen sezon. 2-0’ın rövanşında şehrimizin komşusu olan, şampiyonluk kovalayan ve köklü bir geçmişi olan Kutaysi takımına 3-0 yenildik. Ve yediğimiz goller de maçın son anlarında olması o gün için bizi üzdü. Dolayısıyla hedefimiz mutlak şampiyonluk. Ligi birinci sırada bitirerek Süper Lige adımızı yazdırmak istiyoruz. Önemli futbolcuları kendi imkanlarımız doğrultusunda transfer ettik. Antalya’da güzel bir kamp dönemi geçirdik. İlk maçımızı da 3-2 kazandık. Yani lige de moralli başladık.-

Peki biz Merani’yi Avrupa kupalarında ne zaman göreceğiz?

Futbolda kısa hedefler ve uzun hedefler vardır. İlk hedefimiz süper lig, Ardından süper ligin havasını da iyice soluduktan sonra 3 yıl içinde Avrupa’da UEFA’da oynayacak bir duruma gelmek sonra da Şampiyonlar Liginde katılabilecek ve oralarda kalıcı olabilecek bir kadroyu 5 yıl içinde oluşturmak. Çok samimi söylüyorum biz bu planlamayı yaptık. Hedef 5 yıl. Hem Gürcistan futboluna hizmet eden, hem de Avrupa’da adından söz ettiren bir takımımız 5 yıl içinde olacak. Ve daha da önemlisi bu başarılar gelip geçmeyecek, kalıcı olacak inşallah.

Merani’de Bayern Münih modeli olacak mı?

Bu bizim olmazsa olmazlarımızdan. Futbolun temel kurallarını yerine getirirsek başarının daimi olacağını biliyoruz. Daha önce Türkiye’de Bayrampaşa’ya getirmek istediğimiz Bayern Münih modeli çalışmamızı FC Merani’de hayata geçireceğiz. Eski başkan Uli Hones ve Karl Heinz Rumenige 35 yıllık dostlarımız. Aynı modellemeyi Bayern Münih’le kardeş takımımız Bayern’le gerçekleştireceğiz. Biz onların küçük kardeşi olacağız. Somut adımlarını attık.

Türk ve Gürcü yöneticiler olarak yola çıktınız. Anlaşabiliyor musunuz, çatlak sesler çıkıyor mu?

Bizi projemiz hayata geçtikten sonra Gürcü halkı Türk basınından bizleri takip etmeye başladı. Tabi yönetim kadromuzda yer alan Jesi bey, Giga bey, Janbula bey, Gheorgy bey futbolu bilen önemli isimler. Bizler bu yolda Gürcistan-Türk kardeşliğinin de beraber olacağı projeyi gerçekleştiriyoruz. İki ülke arasında bağların ne kadar güçlü olduğunu göstermek istiyoruz ki şu anda çok önemli işler başarıyoruz. Bunun yanında gönül bağlarımızı da yeşertme adına da farklı bir misyonumuz var. Bunun hem biz hem de Gürcü kardeşlerimiz farkında. Futbol sadece futbol değildir. Futbol geniş yelpazeyi barındırır. Eğer anlamına uygun yaparsanız. Dostluklara katkı sunar futbol. Milyonları birbirine yanaştırır. Dolayısıyla futbol futboldan çok daha fazlasını barındırdığı için, tabi özelde külübümüzün başarısı önemli ama ticari ilişkilerimizi de harekete geçiren dinamizmi oluşturmak. Hem Gürcistan hem de Türkiye ekseninde güzel işler yapmak.

Gürcistan ve Türk futbolunu tartarsak nasıl bir tablo ortaya çıkar?

Şimdi Türkiye’de olumsuz bir tablo var. Türkiye’de sözüm ona medya maymunları var. Ekranda medya organlarında boy gösteren. Onlar futbolun düşmanları. Hafta sonunda oynanan futbol müsabakalarından sonra zaten iyi bir durumda olmayan futbolumuzu ateşleyen insanlar var. 45 yıldır futbolun içindeyim ve Türkiye gibi olan bir ülke göremedim. İşim dolayısıyla Avrupa ülkelerine giderim, kalırım. Türkiye gibisi yok. Gereksiz, lüzumsuz konuşmalar. Danışıklı dövüşler. Algı oluşturma. Taraftarı olduğu takım için medyayı kullanma. TV’lerde atışma. İnsanları kandırma. Böyle bir ülke yok. Almanya’daki gibi, Gürcistan’da böyle değil. Maç biter, her şey biter.

Türk futbolundan bir dönem geçen Şota, Merani projesine nasıl bakıyor?


Gürcü futbolcular Şota ve Arçil’i Trabzonspor’dan tanımayan yoktur. Şota’yla telefonla görüşüyoruz. Tabi biz daha açılışımı yapmadık. Önümüzdeki günlerde duyuracağız. Oraya da Türkiye’den önemli isimleri davet edeceğiz. Şota’yı da orada görmek istiyoruz. Teyidini aldık geleceğini söyledi. Tabi Şota bilineni Gürcistan futbolunda. Ancak Gürcistan futbolu Avrupa’ya önemli isimler kazandırmıştır. Şu anda Gürcistan futbolunun başında Almanya Hertha Berlin takımında top koşturmuş Kobiyashvili var.

Bu sezon için iddialı mısınız?

19 maçta bir beraberlik 17 galibiyetlik bir periyot oldu geçen sezon. Çok müthiş bir başarı. Bu performans şampiyonluk getirir biliyorsun. Çok net konuşuyorum birinci hedefimiz Süper Lig, ardından Avrupa Kupalarında oynayacak kadroyu oluşturmak, oralarda kalıcı olmak, yerlerinin doldurulacağı bir futbolcu fabrikası oluşturmak. Bunların hepsinin başarılara endeksli bir yapı olduğunu biliyoruz. Bunların hepsinin Avrupa’da UEFA’da Şampiyonlar Ligi’nde sahnede yer almanın gerektirdiğini biliyoruz. İnşallah 5 yıl içinde bu hedeflerimize Allah’ın izniyle ulaşacağız.

Türkiye’de takımlar borç batağında, Gürcistan’da durum nasıl?

Zaman zaman Türk medyasında yer alan haberleri okuruz kulüplerimizin mali yapısıyla ilgili. Futbolun içinden geldiğim için ve yılların birikimiyle Türkiye’de futbol kulüplerinin hayatta kalma çabalarını yakınen biliyorum. Kulüplerimizi bu durumlara iş bilmeyen yönetimlerin kurumsallığın gerektirdiği işleri yapmayan yöneticilerin getirdiğini söylemek istiyorum Gürcistan’da durum böyle değil. Kulüplerin borçları ödeyebilecekleri kadar. Öyle önlerini görmeyecek kadar hiçbir kulübün borcu yok. Merani özelinde ise bizim hiçbir borcumuz yok, alacağımız da yok

Gürcistan yatırıma çok müsait bir ülke mi?

Tam isabet bir soru ve bununla alakalı kısa bir olay anlatayım. Merani için gelip giderken Belediye Başkanlığı seçimi vardı ve daha önceki Belediye Başkanından destek sözü almıştık. Başkan seçimi kaybedince yeni gelen Belediye Başkanıyla da koltuğa oturduğunun ikinci günü görüştük ve bize Türkleri ve Türkiye çok seviyorum her türlü desteği de vermeye hazır olduğunu söyledi. Ardından da Türkiye’deki iş adamlarına seslenerek yatırım için kucaklaşmayı umduklarını kaydetti. Sözün kısası Gürcistan yatırım için kucaklaşmayı bekliyor, eğer biz onları kucaklamaz başkaları kucaklar ise geç kalmış oluruz

Merani taraftarına bir mesajınız olacak mı?

Evet. Merani taraftarına şunu söylemek istiyorum. Bize güvensinler takımı desteklesinler. Tamımızı destekleme noktasında, organize olmaları noktasında da çalışmalarımız olacak. Biliyorsun taraftar futbol takımının olmazsa olmazı bir sac ayağıdır. Final maçında seyircinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Büyük takım olacağız. Seyircimiz de en önemli parçamız olacak. Bizden hiç desteklerini esirgemesinler

Merani Martvili yönetim Kurulu Üyesi Erol Hacıoğlu: Gürcistan projesi ilgimizi çekti. Futbolu başkanımız kadar bilmiyoruz ama Gürcistan’daki potansiyeli gördük. Futbol pazarı dünyada malum. Biz Merani’nin doğru takım olduğuna inandık, altyapısıyla gelecek planlamasıyla. Gürcistan’ın gelişmekte olan bir ülke olması, futbol heyecanın Merani’de olması bizi cezbetti. Hedefimiz kulübümüzü uluslararası arenaya taşımak. Bu arada taraftarlarımıza seslenmek istiyorum. Doğru bir takım oluşturduk, desteklerinizi bekliyoruz. Sezon sonunda el ele, kol kola süper lige adımızı yazdıracağız inşallah..

Merani Martvili yönetim kurulu üyesi Necmettin Karakaş: Bizi bu proje çok heyecanlandırdı. Bu heyecanımızı Gürcü Martvili taraftarlarına yansıtmayı düşünüyoruz. Final maçına gelen bin Martvili taraftarı nasıl onbin Kutaysi takımını tezahüratlarıyla susturduysa, o heyecanı yaşadıysa biz de aynıydık, aynı kalacağız. Kısa, orta ve uzun vadeli projelerimizin başarıya ulaşması için var gücümüzle çalışacağız. İki ülke arasında dostluğu pekiştirip, sportif başarıyı da yakalamak istiyoruz

Editör: Haber Merkezi