ABD Başkanı Donald Trump’un yemin töreni için Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson ve Savunma Bakanı adayı James Mattis ile ayak üstü zirve gerçekleştirdi. Çavuşoğlu ardından dünyaca ünlü Washington Post gazetesinin iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik sorularını cevapladı.

Amerikan nefreti artıyor

Çavuşoğlu, Suriye’de kaosu artıran, ülkenin bölünmesi için PKK’ya destek verip, DAEŞ’i palazlandıran, katil Esed’i kollayan, FETO’yu koruyan Barack Obama’nın yanlışlarını dikkat çekerek, Trump’ın Türkiye’nin endişelerini kesinlikle daha iyi anladığından eminim. Karşılıklı güveni yeniden inşa etmemiz gerek. Türkiye’de Amerikan karşıtlığı yükselişte. Yeni yönetimi bekliyoruz” diye konuştu.

Terörle mücadele etmiyorlar

Bakan Çavuşoğlu, sözde terörle mücadele için İncirlik Üssü’nde bulunan ABD’nin, DAEŞ’in inlerini başına yıkan Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı için tek uçak bile kaldırmadığını hatırlatarak, “Hava üssümüzü kullanıyorlar ama hava desteği vermiyorlar” dedi.

PKK’yı yoldan çekin

Türkiye’yi kana bulayan saldırıların ABD’nin silah verdiği PKK tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Çavuşoğlu, “ABD kendisini YPG’ye tutsak etti. Bir terör örgütü ABD gibi büyük bir ülkenin politikasını zorluyor. Bu kabul edilebilir mi? Hayır” tespitini yaparken, El-Bab’dan sonra Rakka’ya operasyon düzenleneceği gerekirse PKK’nın da vurulacağını söyledi ve Trump’a adeta “ Obama’nın canilerini yoldan çek” mesajı verdi.

FETO’yu iade et

Türkiye’ye işgal girişiminde bulunan FETÖ’nün terörist başı Gülen’in iadesi konusunda binlerce suç belgesi dolu dosya gönderilmesine rağmen ABD Adalet Bakanlığından 2016’nın ağustos ayından bu yana haber almadıklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Gülen’in iadesi talebine Trump yönetiminden erken olumlu bir yanıt bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin bütünlüğünü tehdit eden eli kanlı terör örgütü PKK’ya verilen desteğin çekilmesi ve FETO’nun teslim edilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin tek yolu olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilisim