Seçim çalışmaları sırasında suikast girişiminden kurtulan ABD Başkan adayı Tump'ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomistler, Trump'ın seçilmesi halinde Avro Bölgesi ekonomisi olarak da bilinen, Almanya, İtalya ve Finlandiya'nın ekonomik olarak zarar göreceğini düşünüyor. Bunun gerekçesiyse NATO’nun taleplerinin yenilenmesi ve ABD’nin Ukrayna’ya yardımının kesilmesi ihtimali. Trump seçilirse AB'ye maliyetinin 150 milyar Avro olacağı iddiaları doğru mu?

Konuya ilişkin Euro NEws’in bir haberine göre, Trump'ın zaferinin, en çok Almanya, İtalya ve Finlandiya'nın etkileneceği Avro Bölgesi ekonomisine %1'lik GSYH darbesi vurma ihtimali bulunuyor. Bunun yanı sıra aynı haberde, NATO'nun taleplerinin yenilenmesi ve ABD'nin Ukrayna'ya yardımının kesilmesi ihtimali Avrupa'yı daha da zorlayacağı ifade ediliyor.

Donald Trump'ın ABD Başkanı olarak yeniden seçilme ihtimali Avro Bölgesi ekonomisi için önemli bir tehdit oluşturduğu ve ekonomistlere göre bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık %1'ine tekabül eden 150 milyar Avroluk bir zarar ihtimali söz konusu. Bu etkinin, beklenen olumsuz ticari yansımalardan ve artan savunma harcamalarından kaynaklandığı söyleniyor.

Pennsylvania Butler'da gerçekleşen son saldırıda Eski Başkan Trump'ın kulağından yaralanması, yeniden seçilme ihtimalini arttırdı. Saldırı sonrası, Trump'ın kazanma şansının daha önceki rakamlara göre önemli bir artışla %71 olarak belirlendi. Rakibi Joe Biden ise ciddi oranda oy kaybetti ve iki ay önce %45 olan zirve noktasındaki orandan %18'e kadar geriledi.

Küresel Ticaret Politikalarındaki Belirsizlikler Yeniden Alevlenecek mi?

Goldman Sachs'tan ekonomist James Moberly ve Sven Jari Stehn’a göre Trump'ın agresif ticaret anlayışı küresel ticaret politikalarındaki belirsizlikleri yeniden alevlendirecek.

Sachs yakın tarihte yaptığı bir açıklamada, Trump’ın, Avrupa dahil tüm ABD ithalatına %10 oranında gümrük vergisi uygulamaya söz verdiğini belirtti.

Dolayısıyla, daha önce Avro bölgesi sanayi üretimini Trump’ın bir önceki başkanlığı döneminde %2 oranında azaltan ticaret politikası belirsizliğinin, şimdi Avro bölgesi gayrisafi yurtiçi hasılasında %1'lik bir düşüşe neden olabileceği tahmin ediliyor.

Bedeli Almanya ve İtalya Ödeyecek            

Sachs, Bu gelişmelerden en fazla etkilenmesi beklenen iki ülkenin Almanya ve İtalya olduğunu iddia ediyor.

Sachs konuya ilişkin şu sözleri kullandı, "Ticaret politikası belirsizliğinin olumsuz etkilerinin Almanya'da Avro bölgesindeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük olacağını tahmin ediyoruz, bu da Almanya'nın dışa açıklığının ve sanayi faaliyetlerine olan bağımlılığının bir yansımasıdır".

Vedat Işıkhan: Temel hedefimiz, enflasyonun kontrol altına alınması Vedat Işıkhan: Temel hedefimiz, enflasyonun kontrol altına alınması

Uzmanlar, Alman sanayi sektörünün ticaretteki aksaklıklara karşı daha savunmasız olduğuna dikkat çekti.

İmalat faaliyetlerinin yüksek ağırlığı sebebiyle Almanya'nın ardından İtalya ve Finlandiya'nın en çok etkilenen diğer iki ülke olacağı söyleniyor.

Şubat 2024'te yayınlanan bir çalışmaya göre, Almanya (157,7 milyar Avro), İtalya (67,3 milyar Avro) ve İrlanda (51,6 milyar Avro) 2023 yılında Avrupa Birliği'nin ABD'ye en büyük ihracatı yapan üç ülke olmuştur.

Savunma, Güvenlik ve Maliyede Külfet Dönemi

Trump'ın zaferinin aynı zamanda Avrupa'ya savunma ve güvenlik baskısı da getireceği konuşuluyor. Trump’ın sürekli olarak NATO üyelerinin GSYH'lerinin %2'si oranında savunma harcaması taahhütlerini yerine getirmeleri için baskı yapacağı düşünülüyor. Hâlihazırda AB üyeleri GSYH'lerinin yaklaşık %1,75'ini savunmaya harcıyor fakat hedefe ulaşmak için %0,25'lik bir artış yapması gerekecek.

Bunun dışında Trump’ın, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı kesmesi ihtimali Avrupa ülkelerini çekimserleştirdi. ABD halihazırda Ukrayna'ya destek için yılda yaklaşık 40 milyar Avro (ya da AB GSYH'sinin %0.25'i) ayırıyor. Sonuç olarak, NATO'nun GSYH'nin %2'si oranındaki savunma harcaması gerekliliğini karşılamak ve ABD askeri yardımında gerçekleşecek düşüşü dengelemek için AB'nin yılda GSYH'nin %0,5'i oranında ek bir maliyete girmesi gerekebilir.

Trump'ın yeniden seçilme ihtimalinin yaratacağı ilave ekonomik etkileri arasında vergi indirimleri nedeniyle ABD'nin dış talebinin artması ve güçlenen doların yol açacağı daha sıkı finansal koşullar riski bulunuyor.

Ancak Sachs, daha gevşek bir ABD maliye politikasının Avrupa ekonomisine sağlayacağı faydaların marjinal olacağına ve ekonomik faaliyetlerde sadece %0,1'lik bir artışa yol açacağını belirtiyor.

Sachs, Kasım’daki seçimlerde Trump’ın zaferinin, önemli finansal piyasa değişimlerini de beraberinde getireceğini yazdı.

2016'daki seçimlerden sonra uzun vadeli getiriler yükselmiş, hisse senedi fiyatları artmış ve dolar önemli ölçüde değer kazanmıştı.

Sonuç olarak, Trump'ın yeniden seçilmesi halinde Avrupa için geniş kapsamlı ekonomik etkileri söz konusu, ticaret belirsizlikleri şiddetlendirmesi ve kıtaya yeni mali ve savunma külfetleri getirmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi