2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre, Türkiye'de kara yolu ulaşımına 322 milyar 584 milyon 819 bin lira, trafik güvenliği hizmetlerine ise 18 milyar 748 milyon 516 bin lira bütçe ayrılacak. Bu bütçe ile birlikte, kara yollarındaki trafik kazalarını en aza indirmek amacıyla koruyucu ve uyarıcı sistemler devreye sokulacak.

Sürücüler Buzlanmaya Karşı Uyarılacak

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), güvenli seyahat sağlamak ve trafik kazalarını azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile entegre edilen GPS ve kablosuz teknolojiler sayesinde sürücüler, buzlanma, sis, kaza ve yol çalışmaları gibi durumlar hakkında önceden bilgilendirilecek. Bu sayede, olası kazaların önlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, kritik noktalara kurulan dijital uyarı ve bilgilendirme ekranlarının daha geniş bir alanda kullanılması için çalışmalar sürdürülüyor.

Uykusuzluğa Karşı Sarsma Bantları

Uykusuzluk, yorgunluk ve dikkatsizlik gibi nedenlerle şerit değiştiren veya beklenmedik yol koşullarında sürücüleri uyarmak için kullanılacak olan sarsma bantları, sürücülere sesli veya titreşimli ikazlar yapacak. Bu bağlamda, KGM, 2025 yılında 725 kilometre uzunluğunda sarsma bandı yapmayı planlıyor.

Yollar Akıllanıyor

KGM’nin yürüttüğü bu faaliyetler sonucunda yollar daha akıllı hale gelirken, çevre dostu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor. Gelecek yıl için kara yolu ulaşımına ayrılan bütçenin yanı sıra, yönetim ve destek programına da 8 milyar 119 milyon 35 bin lira ayrılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa Türkiye için lüks değil, geç kalmış bir ihtiyaçtır Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa Türkiye için lüks değil, geç kalmış bir ihtiyaçtır

Bu yıl sonuna kadar 163 kilometre olması planlanan AUS uygulamasının uzunluğunun, 2025’te 170 kilometreye, 2026’da 180 kilometreye ve 2027’de 190 kilometreye çıkması öngörülüyor. Devlet ve il yollarında tesis edilecek haberleşme altyapısının ise bu yıl sonuna kadar 435 kilometreye, gelecek yıl 550 kilometreye, 2026’da 600 kilometreye ve 2027’de 650 kilometreye ulaşması hedefleniyor.

Trafik Güvenliği Çalışmaları

Trafik güvenliği çalışmaları kapsamında 2025 yılında 34 kaza kara noktasında iyileştirme çalışmaları yapılacak. Ayrıca, 31 milyon 800 bin metrekare yatay ve 136 bin metrekare düşey işaretleme ile 2 bin 100 kilometre otokorkuluk yapımı planlanıyor. Bu çalışmalar, trafik kazalarını azaltmaya yönelik önemli adımlar arasında yer alıyor.

Kaynak: AA