TRT 1 ekranlarının sevilen yapımı Tozkoparan İskender ile izleyenler Tozkoparan İskender tarihte var mı, gerçek mi sorularını araştırmaya başladı. Ok atmada hüneriyle meşhur bir yiğidin anlatıldığı Tozkoparan İskender 1071'in gerçekle bağlantısı araştırılıyor. Peki, Tozkoparan İskender kimdir? Tozkoparan İskender tarihte var mı, gerçekten böyle biri var mıdır? Ayrıca TDk sözlük'te Tozkoparan ne demek, anlamı nedir? Tüm detayalar yazımızda.

Tozkoparan İskender kimdir? Tozkoparan İskender tarihte var mı, gerçekten böyle biri var mıdır?

Tozkoparan İskender, okçuluk tarihimizin en büyük Kemankeşi addedilir. İmparatorluğun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bunların hiçbiri daha sonra aşılamamıştır.

Rivâyete göre, bir gün Okmeydanı’nda tuttuğu yeni bir yayın kabzasını şevkle sıkınca, kabzayı kaplayan kayın ağacı kabuğu tozu parmaklarına yapışıp yerinden kalkmış.

Bunu gören meydan pîrlerinden Yıldırımlı Baba, hayranlıkla “Bu pehlivan toz koparan!” demiş ve lakabı oradan kalmıştır. Olağanüstü kuvvetine ilişkin birçok hikâye anlatılır. Yavuz Sultan Selim’in İran ve Mısır seferlerine katılmıştır.

İmparatorluğun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bunların hiçbiri daha sonra aşılamamıştır. En uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Arkurı Menzili’nde 1281,5 gezle kırmıştır. Bu 846 metrelik uzaklık, bir dünya rekorudur.

Taşın bugün bulunduğu yer asıl yeri değildir; yok olmaması için buraya taşınmıştır. Üzerindeki tarih, bu taşın Tozkoparan İskender’in ölümünden bir süre sonra, onun kaybolmuş menzil taşlarından birisinin yerine dikilmiş olabileceğini akla getirmektedir. Çünkü, ölüm yılı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Tozkoparan İskender’in bu tarihe kadar yaşamadığı biliniyor. Bir başka olasılık, söz konusu taşın aynı lakabı taşıyan Kanûnî dönemi kemankeşlerinden Tozkoparan Ahmed Ağa’ya ait olmasıdır.

Tozkoparan’ın yiğitliğine ilişkin pek çok menkıbe anlatılmaktadır. Meydanda çalışırken, geceleri sol kolu üstüne yatmaması için iki kişinin nöbet beklediği söylenir.

Tozkoparan ne demek?

TDK Sözlük'te "Tozkoparan"ın kelime anlamı, "Çok Rüzgarlı Yer"dir.

TRT 1'in "Tozkoparan İskender" dizisnde ise "En iyi ok atan kemankeş" demektir.

Normal şartlarda iyi ok kullananlara "kemankeş" denir. Ancak Osmanlı döneminde yaşamış Tozkoparan İskender isimli tarihi şahsiyet nedeniyle günümüzde artık bu ifade çok iyi ok atanlar için kullanılan bir ifadedir.

Editör: Haber Merkezi