Topkapı Sarayı bölümleri kaça ayrılır, nelerdir? Soruları tarihi konulara merakı olan ve ders çalışan öğrenciler tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. İki kıtayı birleştiren, imparatorlukların yazgısını değiştiren, ozanlara ilham veren, güzel şehir İstanbul'un tarihinde en önemli yerlerden biri olan Topkapı Sarayı, yerli/yabancı turistlerin şehirde hayranlıkla gezdiği turistik cazibe merkezlerinden. Peki, Topkapı Sarayı bölümleri kaça ayrılır, nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde…

TOPKAPI SARAYI BÖLÜMLERİ KAÇA AYRILIR, NELERDİR?

Günümüzde yaklaşık 300.000 arşiv belgesi, Osmanlı dönemine ait silah ve araç-gereçten oluşan ihtişamlı koleksiyonların, Kaşıkçı Elması gibi paha biçilemez hazinelerin yanı sıra kutsal emanetleriyle Topkapı Sarayı Müzesi, dünyanın en büyük saray müzelerinden biri konumundadır. Topkapı Sarayı’nın bölümleri 4 avlu ve 1 haremden oluşmaktadır. Saray, hizmet bölümü Birun ve iç örgütlenme yapılarını kapsayan Enderun olmak üzere 2 ana bölüme ayrılmıştır.

  1. Avlu: (Alay Meydanı): Padişah geçiş törenlerine sahne olan Alay Meydanı, Doğu Roma zamanlarından kalma dini yapı Aya İrini, Osmanlı ve Batı mimarisinin harmanlandığı törensel giriş kapısı Babüsselam ve I. avluya geçiş sağlayan diğer bir törensel kapı olan Bab-ı Hümayun bölümlerini kapsıyor. Birinci Avlu, Saray’ın halka açık tek bölümü olarak biliniyor.
  2. Avlu: (Divan Meydanı): Devletin yönetim merkezlerine açılan kapıdır. Orta Kapı olarak da bilinir. Saray’ın İkinci Avlusu olarak inşa edilen Dîvân Meydanı, devlet yönetiminin gerçekleştirildiği, devletin temsil edildiği bir tören alanı olarak kullanılmıştır.
  3. Avlu (Enderun Avlusu): Padişah için oluşturulan selamlık bölümünü kapsamaktadır. Padişaha ait mekânların dışında, Sultan II. Murad döneminde kurulan Saray Okuluna ait koğuş ve yapıları da barındırır.
  4. Avlu (Köşkler Bahçesi): Padişaha ait köşklerin ve asma bahçelerin bulunduğu, Lale bahçesi ve Sofa-i Hümayun adlı terastan oluşan IV. avlu, 17. yy ortalarında Haliç tarafına doğru yapılan köşkleri de kapsar.
Editör: TE Bilisim