Tomris Uyar kimdir, nereli? Tomris Uyar ne zaman vefat etti? soruları edebiyat meraklısı vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Güzelliği ve alanındaki başarıları ile dönemin şairlerini etkisi altında bırakan, Türk Edebiyatına büyük katkı veren ve adına yazılan şiirlerle İkinci Yeni akımının özel ismi, öykü yazarı ve çevirmen Tomris Uyar hakkında merak edilen soruları ve hayatı hakkındaki detayları sizler için haberimizde yer verdik. Peki, Tomris Uyar kimdir, nereli? Tomris Uyar ne zaman vefat etti? İşte Tomris Uyar’ın biyografisi…

Tomris Uyar kimdir, nereli? Tomris Uyar ne zaman vefat etti?

Tomris Uyar 15 Mart 1941 yılında, İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1961 yılında İngiliz Kız Ortaokulunda, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji, yani şimdiki adı ile Robert Kolejinde eğitim görmüştür. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne bağlı Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirmiştir.

Cemal Süreya ve Ülkü Tamer ile beraber Papirüs dergisi kurucularından olan Tomris Uyar’ın deneme, eleştiri ve kitap tanıtma yazıları Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dergilerde yayımlandı. 1979 yılında Yürekte Bukağı, 1986 da ise Yaza Yolculuk öykü kitapları ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. 60’ı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, “Gündökümü” genel başlığı altında yayımlandı.

Tomris Uyar, mezun olur olmaz ilk evliliğini Ülkü Tamer ile yaptı. Uyar ve Ülkü Tamer 1963 yılında hayatlarını birleştirdi. İlk çevirisi olan Rabindranath Tagore’nin eseri Şekerden Bebek’i evli olduğu yıllarda tamamladı. Ülkü Tamer ve Tomris Uyar'ın evliliği, Ekin isimli kızlarının sütten boğulmasından sonra 1964'te son buldu.

Tomris Uyar, Ankara’daki Sanatseverler Derneği Lokali’nde tesadüf eseri tanıştığı Cemal Süreya ile 3 yıl boyunca aşk yaşadı. Çiftin birlikteliği, zamanın en çok ses getiren aşklarından biri oldu. Ayrılıklarının ardından Tomris Uyar, “Beni bıraktı ama rahat edemedi. Ona göre bana sahip olunamazdı.” İfadelerinde bulundu.

Edebiyatın güçlü kadını Tomris Uyar’a gönlünü veren bir başka şair ise Edip Cansever olmuştur. Öyle ki şiirlerinde “Bir adın vardı senin, Tomris Uyardı” diye seslendi aşkına. Edip Cansever, en beğenilen şiirlerinden biri olan “Yaş Değiştirme Törenine Yetişen Öyle Bir Şiir” adlı eserini Tomris Uyar için kaleme aldı.

Tomris Uyar yine Ankara’da tanıştığı Turgut Uyar ile bir aşka daha yelken açtı. 1969 yılında evlenen çiftin bu birliktelikten Hayri Turgut isimli çocukları dünyaya geldi. Tomris Uyar 7 yıldır şiir yazmayan Turgut Uyar’a ilham oldu. En bilinen eserlerinden olan “Bozuk Saat” şiirini, hayatını birleştirdiği, ilham kaynağı Tomris Uyar için yazıya döktü.

Her zaman hayatın ciddiye alınacak bir yanı olmadığını vurgulayan ünlü öykücü ve çevirmen, 4 Temmuz 2003 yılında yemek borusu kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Tomris Uyar’ın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi