DEMET İLCE / MUHABİR

Rakamlar, daha fazla İngiliz aşırı kilolu ve formsuz hale geldikçe, eskiden nadir görülen erken başlangıçlı tip 2 diyabetin arttığını ortaya koyuyor.

Akantozis nigricans genellikle koltuk altı, boyun veya kasıklarda görülen kuru, koyu renkli cilt lekelerinin adıdır.

Tip 2 diyabet, erken yakalanıp tedavi edilirse ciddi komplikasyonlara yol açabilecek yüksek kan şekeri düzeylerine neden olur.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin son verilerine göre, Birleşik Krallık'ta yaklaşık beş milyon kişi şu anda diyabet öncesi durumda.

Bu, kan şekeri normalden yüksek olduğunda ancak diyabet tanısı için yeterince yüksek olmadığında meydana gelir.

Temel semptomlar genellikle aşırı susama ve idrara çıkma ihtiyacının artması olsa da, Weight Loss Riga'da ünlü bir obezite cerrahı olan Dr. Maksims Mukans, cildinizde de belirtiler olabileceğini söylüyor.

Şöyle söyledi:

"Birçok kişi, bazı cilt koşullarının, diyabet öncesi ve tip 2 diyabetin ayırt edici özelliği olan insülin direnci gibi altta yatan sorunlarla bağlantılı olabileceğinin farkında olmayabilir."

Dr Maksims, bu rahatsızlıklarla bağlantılı yaygın bir semptomun, özellikle boyun, koltuk altı ve kasık çevresinde olmak üzere belirli bölgelerdeki cildin koyulaşması olduğuna dikkat çekiyor.

Akantozis nigricans olarak bilinen bu durum sıklıkla insülin direncini akla getirir ve diyabet gelişmeden önce ortaya çıkabilir.

Dr Mukans, "Akantoz nigricans sadece kozmetik bir sorun değil, aynı zamanda altta yatan metabolik fonksiyon bozukluğu için potansiyel bir tehlike işaretidir" diye açıkladı.

"Cildinde bu tür değişiklikleri fark eden herkes, daha ileri değerlendirme için bir sağlık uzmanına danışmayı düşünmelidir. Bu işaretleri göz ardı etmek sessiz bir katilin ekmeğine yağ sürmek olabilir."

Diyabetin belirtileri nelerdir?

Tip 2 diyabetin dikkat edilmesi gereken belirtileri şunlardır:

  • Özellikle geceleri her zamankinden daha fazla işemek
  • Her zaman susuz hissetmek
  • Çok yorgun hissetmek
  • Çabalamadan kilo vermek
  • Penisinizin veya vajinanızın etrafında kaşıntı veya tekrar tekrar  pamukçuk oluşması
  • Kesik veya yaraların iyileşmesi daha uzun sürüyor
  • Bulanık görüşe sahip olmak

Bunlar genellikle bu durumdan muzdarip olanlar tarafından bildirilen en yaygın belirtilerdir.

Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız pratisyen hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Dr Mukans, "Önleme ve erken müdahale diyabetle mücadelede anahtardır" dedi.

"İnsanlar bu uyarı işaretlerine dikkat ederek ve sağlıklı alışkanlıklar edinerek metabolik sağlıklarını kontrol altına alabilir ve diyabete yakalanma risklerini azaltabilirler."

Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme gibi alışkanlıkları teşvik ediyor.

Aile öyküsü olanlar, aşırı kilolu veya obez bireyler ve hareketsiz yaşam sürenler gibi diyabet öncesi veya diyabet riski taşıyan kişiler için de düzenli taramalar onun listesinde yer alıyor.

Dr Mukans, "Önleme ve erken müdahale diyabetle mücadelede anahtardır" dedi.

Doğuştan yemek borusu olmayan bebek Elazığ'da sağlığına kavuştu Doğuştan yemek borusu olmayan bebek Elazığ'da sağlığına kavuştu

"İnsanlar bu uyarı işaretlerine dikkat ederek ve sağlıklı alışkanlıklar edinerek metabolik sağlıklarını kontrol altına alabilir ve diyabete yakalanma risklerini azaltabilirler."

Tip 2 diyabet riskinizi nasıl azaltabilirsiniz?

Tip 2 diyabet riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç diyet ayarı var:

  • Şeker ilavesiz içecekleri tercih edin; çay ve kahvenizde şekeri atın ve gazlı içeceklerden ve enerji içeceklerinden uzak durun.
  • Rafine karbonhidratlar yerine esmer pirinç, kepekli makarna, kepekli un, tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi tam tahılları tüketin
  • Pastırma, jambon, sosis, sığır eti ve kuzu eti gibi kırmızı ve işlenmiş etleri azaltın

Bol miktarda meyve ve sebze yiyin; elma, üzüm, çilek ve ıspanak, lahana, su teresi ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

  • Şekersiz yoğurt ve peynir tüketin
  • İçkiyi azaltın ve haftanın birkaç gününü hiç içmeden geçirin
  • Şekersiz yoğurt, tuzsuz fındık, tohum, meyve ve sebze gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketin
  • Fındık, tohum, avokado ve zeytinyağında bulunan sağlıklı yağları tüketin
  • Tuzu azaltın
  • Vitamin ve minerallerinizi tabletler yerine yiyeceklerden alın
Muhabir: Demet İlce