2022 yılında ailesiyle birlikte yazlıkta bulunan Z.G, tesettürlü mayo ile site havuzuna girmeye çalıştı. Ancak site yönetimi, mayo, bikini ve şort dışında kullanılan yüzme kıyafetlerinin hijyen kurallarına uymadığı gerekçesiyle Z.G’nin talebini reddetti. Z.G'nin yasağın kaldırılması için site yönetimine yaptığı başvuru, 30 hayır ve 5 evet oyuyla reddedildi. Bunun üzerine Z.G’nin avukatı, ayrımcılık yasağının ihlali gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvuruda bulundu.

Hijyen Endişesi Bilimsel Olarak Desteklenmedi

TİHEK, site yönetiminin yasağını incelerken, daha önce yapılan bir başvuruda Sağlık Bakanlığı'ndan alınan görüşü dikkate aldı ve tesettür mayo ile havuza girilmesinin hijyen açısından olumsuz bir etkisi olmadığını belirtti. Ayrıca TİHEK, tesettür mayo konusunun din ve inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve kişilerin inançlarını yerine getirmekte özgür olduklarını hatırlattı.

Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2,9 milyon olarak açıklandı Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2,9 milyon olarak açıklandı

Ayrımcılık ve Din Özgürlüğü İhlali

TİHEK, site yönetiminin uyguladığı yasağın meşru bir amaca hizmet etmediğini ve ölçülülük ilkesiyle bağdaşmadığını belirtti. Bu nedenle site yönetiminin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğini, Z.G'nin din ve inancını açığa vurma özgürlüğünün engellendiğini ifade etti. TİHEK, Altınoluk Artemis Evleri Site Yönetimi'ne 141 bin 934 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Anayasa ve İnsan Hakları İhlali

Kararın gerekçesinde, Anayasa'nın 10'uncu maddesi uyarınca herkesin eşit haklara sahip olduğu, 24’üncü maddesinde ise din ve vicdan özgürlüğünün güvence altına alındığı vurgulandı. Ayrıca, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 3’üncü maddesi gereği herkesin haklardan eşit şekilde yararlanması gerektiği belirtildi. TİHEK, Z.G'nin tesettür mayosuyla havuza girmesinin yasaklanmasının, güvence altına alınan hakları ihlal ettiğini belirterek, tesettür mayosunun din ve inanç özgürlüğü kapsamında bir dışa vurum şekli olduğunu kabul etti.

Kaynak: AA