Tevhidi tedrisat kanunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bir kanundur. Tevhidi tedrisat kanunu ülke içerisindeki eğitim faaliyetlerindeki değişiklikleri kapsayan bir kanun olarak ön plana çıkar. Peki, Tevhid-i Tedrisat Kanunu sonuçları nelerdir? Tevhid-i Tedrisat Kanunu nedir? İşte detaylar.

TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU SONUÇLARI NELERDİR?

Türkiye Büyük Millet Meclisinde tevhidi tedrisat kanununun kabul edilmesi ile birlikte eğitim sisteminde köklü reformlara imza atılmıştır. Ayrıca Türkiye genelindeki tüm okullar tek bir çatı altında toplanarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır. Bu sayede eğitim müfredatı da belirlenmiştir. Öğrencilerin batıl inançlardan uzak durarak bilimin ışığında iyi bir eğitim almaları da saplanmıştır. Bu kanun sonucunda harf inkılabı yapılarak Latin harfleri kabul edilmiştir. Çünkü bu sayede eğitim sistemi güncellenerek batılı ülkeler ile eşit bir seviyeye gelindi.

Tevhidi tedrisat kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildikten sonra laik bir eğitim yapısı benimsenmiştir. Özellikle bu kanun sonucunda tekke ve zaviyeler de kapanmıştır. Ayrıca tevhidi tedrisat kanunu kabul edildikten sonra medreseler kapatılarak yerine İlahiyat Fakülteleri açıldı.

TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU NEDİR?

Devletler kurulduğu zaman bazı değişiklikler yapmak gerekir. Bu değişiklikler de kanunlar ile resmiyete dökülür. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilmesi ile birlikte belli başlı reformlar da gündeme gelmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 3 Mart 1924 tarihinde tevhidi tedrisat kanunu kabul edilmiştir. Bu kanun genel yapısı itibari ile eğitimde yapılan köklü değişiklikleri ele almaktadır.

Tevhidi tedrisat kanunu ile birlikte pek çok eğitim kurumu da Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır. Eğitimde birliğin sağlanması ve laikliğin temel alınması için tevhidi tedrisat kanununa ihtiyaç duyulmuştur. Eğitim alanındaki yenilikler de tevhidi tedrisat kanununda yer almaktadır.

Editör: Haber Merkezi