Almanya’nın PKK/FETÖ/DHKPC gibi terör örgütlerinin faaliyetlerine izin vermesi, İncirlik ziyareti krizi, Konya ziyareti krizi, 16 Nisan referandum programlarının Alman yetkililer tarafından engellenmesi, Alman yetkililerin 15 Temmuz darbe girişimine katılan asker kılığındaki teröristlere kucak açması, MİT’in Almanya’da casusluk faaliyetleri yaptığı iddiası ve son olarak Büyükada tutuklamaları Almanya ile ipleri kopma noktasına getirdi. Son olarak Alman hükümetinin Büyükada’da darbe planı yaptığı iddiasıyla tutuklananlar arasında yer alan Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in serbest bırakılması çağrısı da karşılık bulmayınca ekonomik yaptırım tehdidinde bulunan Almanya Türkiye ile silah anlaşmalarını da askıya almaya hazırlanıyor.

Silah anlaşmasının askıya alınması gündemde

Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü dün yaptığı açıklamada önceki gün Alman Bild gazetesini ortaya attığı iddiayı doğruladı. Berlin’in Türkiye’den gelen savunma projeleriyle ilgili tüm başvuruları gözden geçirdiğini açıkladı. Ayrıntı vermeyen sözcü, “Tüm başvuruları kontrol ediyoruz” dedi.

Projeler durdurulursa Almanya tazminat ödeyecek

Almanya’nın 2016 yılı içerisinde NATO ortağı Türkiye’ye toplamda 83.9 milyon Euro tutarında savunma malzemesinin satışına izin verdiği öğrenildi. Alman basını, savunma projesi başvurularının gözden geçirildiğinin açıklanmasının, “henüz karar verilmemiş projeleri” etkileyeceği üzerinde duruyor.

Türkiye’ye karşı uluslararası ambargo kararı bulunmadığından, imzalanan projelerin Almanya tarafından tek taraflı durdurulması durumunda tazminat hakkı bulunduğuna dikkat çekiliyor

Alman Bakan haddini aştı

Almanya, Türkiye ile gerilimi günden güne arttırırken Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble hadsiz bir çıkış yaparak Türkiye’yi Doğu Almanya’ya benzetti. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in önceki gün yaptığı açıklamanın ardından konuşan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, “Türkiye keyfi tutuklamalar yapıyor ve konsolosluk standartlarını uygulamıyor. Bu Doğu Almanya’nın ilk zamanlarını hatırlatıyor” açıklamasında bulundu.

Bakanın Türkiye’yi kendi ülkesine benzetmesi ironik bulundu.

Türkiye düşmanlığını oya tahvil etme çabası

Almanya’nın Türkiye’yi eleştirmeden önce kendi tarihine bakması gerekiyor.

Alman vakıfları aracılığı ile Türkiye’de senelerce operasyon yürüten Almanya’nın MİT özelinde ortaya attığı iddialar gerçekçi bulunmadı.

Türkiye’de faaliyet gösteren her türlü terör örgütüne kucak açan, darbecilere sığınma hakkı veren Almanya’nın son olaydaki tutumu Eylül ayında gerçekleşecek seçime bağlanıyor.

Yeni bir şey vaat edemedikleri seçmenlerini konsolide etmeye çalışan Alman siyasiler Türkiye düşmanlığı üzerinden oy toplama peşinde.

Editör: TE Bilisim