Oruç ve Kur'an ayı olan Ramazan-ı Şerif'in güzelliklerinden biri olan teravih namazının detayları merak ediliyor. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ramazan-ı Şerif'e son derece ehemmiyet verir, özellikle de son on gününde daha çok ibadet ve zikirlere yoğunlaşırdı. Peygamberimizin gece namazına ayrıca ehemmiyet verdiği bilinmektedir ancak teravih namazı bunlardan ayrı olarak Ramazan ayının ilk gecesinden son gecesine dek kılınan Sünnet-i Müekkede (Peygamber Efendimizin sürekli olarak yaptığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Sünnet-i Müekkedelerin hükmü 'vacibe yakın'dır.) hükmünde bir namazdır. Vatandaşlar bu bağlamda Teravih namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Teravih namazı en az kaç rekat kılınır? teravih namazı nasıl kılınır? sorularını sıkça sorguluyor. Biz de bu konudaki bilgileri kısaca sizler derledik. Peki, Teravih namazı ne zaman kılınır? Teravih namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Teravih namazı en az kaç rekat kılınır? İşte yanıtı.
Teravih namazı kaç rekat, nasıl kılınır?
Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali (r.a.) dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle 20 rek'at olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir.
Günümüzde, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslâm ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rek'at olarak kılınmaktadır.
Teravih namazı nasıl kılınır?
Teravih namazı 4 rekatta bir selam verilerek 20 rekat kılınır. Her selam arasında dinlenmek, salevat-ı şerife okumak da müstehabdır. (Gerektiğinde 2 rekatta bir selam vermekte de bir mahzur yoktur.)
Teravih namazının kılınışı aynen ikindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetleri gibidir.
Teravih namazı ne zaman kılınır?
Teravih namazı, yatsı namazını kıldıktan sonra, vitir namazını kılmadan önce eda edilir.
Teravih namazı en az kaç rekat kılınır?
İslami kaynaklar Peygamber Efendimizin teravih namazını 8, 10, 12 rekat kıldığının da vaki olduğu bilgileri yer almaktadır.
Bu nedenle yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde en azından 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rek'at gibi kılınmasıyla da sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak elbette daha faziletlidir.