Türkiye, yerli ve milli savaş uçağı KAAN'ın pistten teker kesip havalanmasının gururunu yaşıyor.

2 test uçuşu yapan KAAN, başarıyla bu uçuşları tamamlarken projenin mimarları, şehir şehir gezerek halka bu tarihi başarıyı anlatıyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, bu kapsamda katıldığı 'Rize Günleri' etkinliğinde hemşehrilerine projeyi anlattı, merak edilen sorulara cevap verdi.

"Almanlardan daha iyiyiz"

KAAN'ı gençlerin yaptığını söyleyen Kotil, "KAAN uçağımızı gençler yapıyor, liseliler yapıyor. Gençler bu uçağı Almanya'dan, Fransa'dan, İngiltere'den, Japonya'dan, hatta Güney Kore'den daha iyi yapabilir. Herhangi teknik bir konuda onlardan daha iyi olabilir. Diyeceksiniz ki Almanya bunu nasıl yapamıyor? Biz Almanya'dan nasıl daha iyi olabiliriz? Gerçekten olabiliyoruz yani, gerçekten de iyiyiz." dedi.

"Almanlar Mercedes yapmaya devam etsin"

Bu alanda sık sık kıyaslama yapılan Almanya üzerinden konuşmasına devam eden Kotil, sözlerine şöyle devam etti:

Almanların KAAN gibi bir uçağı yok. Eurofighter daha basit bir uçak. Airbus konsorsiyumunda Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere var. Dördü bir araya gelerek yapmışlar. Biz bunun çok üstünde bir uçak yapıyoruz. Dünyadaki 4 ülkeden biriyiz.
Biz Almanya'dan neden iyi yapabiliriz?

GÖKBEY Helikopteri ASELSAN'ın yerli ve milli çözümleriyle uçacak GÖKBEY Helikopteri ASELSAN'ın yerli ve milli çözümleriyle uçacak

Almanya'daki bütün mühendisler benim yaşımda. Geçmiş olsun... Mercedes yapmaya devam. Yaşlanmışlar. Ruhları da yaşlandı. Gerçek bu. Onlar Mercedes yapmaya devam etsin.

"Bizim en büyük servetimiz gençlerimizdir"Avrupa'dan yapılan üst düzey bir ziyarette yaşananları anlatan Kotil, şöyle konuştu:

Avrupa'nın büyük bir ülkesinin genelkurmay başkanı geçtiğimiz yıl TUSAŞ'a geldi, 'Bizim gençlerimiz şöyle yapıyor, böyle yapıyor ama uçak yapmıyorlar, ilgisizler' dedi.

'Problem yok' dedim, 'Sen parayı ver, biz sana uçak veririz.'

Bu projeye epey para harcadık. KAAN'a şimdiye dek 2 milyar dolar gitti; tesisler de var tabii.

Türk insanının yapamayacağı bir şey yoktur. Bizim en büyük servetimiz gençlerimizdir.

Neden? Önemli olan KAAN'ı yapmak, uçurmak değil. Bu bir üründür nihayetinde. Yarın başka bir şey yapacağız.


"2028'de 20 adet KAAN'ı Hava Kuvvetleri'ne teslim edeceğiz"

KAAN'ın envantere gireceği tarih hakkında da bilgi veren Kotil, "2028 yılında 20 adet KAAN'ı Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edeceğiz. 2030-2032'lerde ve daha sonra yüzlerce olacak. Bu işin bir safhası. Asıl 100 yıl boyunca başka KAAN'lar gelecek. KAAN yüzde 100'e yakın yerlidir. Motoru ve fırlatma koltuğu hariç yerli firmalar yaptı. 2028-2029'da inşallah kendi motorumuzla uçacağız. Buna mecburuz. Böyle bir savunma sisteminde herhangi bir ülkeye bağlı olamazsınız." dedi.

"KAAN, F-35'ten daha iyi bir uçak"

Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü:

TUSAŞ'ta yaklaşık 16 bin çalışanımız var, 7 bin mühendisimiz ve 6 bin 600 teknisyenimiz var. Yaş ortalamamız 30. Bu akış devam edecek, 10 bin mühendis, 10 bin teknisyen sayısına ulaşacağız. Genç arkadaşlar sonuç almaya odaklanmalı. 1-2 olmadı 5 sene içerisinde o proje bitmeli.

KAAN, F-35'ten daha iyi bir uçak. F-35 6 ton taşıyor, bu 10 ton taşıyor. F-35 tek motorlu. Tek motor olduğu daha çok enerji ve radarda daha çok aydınlatma demek.

Bizim KAAN daha çok F-22 ile karşılaştırılır. Amerikalılar F-22'yi kimseye satmıyor ama tanesi 200 milyon dolar diyorlar. Bizimki 200 milyon değil tabii ki.

Böyle uçaklar 100 ile 200 milyon dolar arasında satılan uçaklardır. Ama önemli olan o para değil, bunu idame ettirmek için de 2-3 kat para harcıyorsunuz.

Editör: Nusret Odabaş