İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da bazı kent ve beldelere baskınlar düzenledi İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da bazı kent ve beldelere baskınlar düzenledi

Bu politika değişikliği, CEO Pavel Durov'un aşırılıkçı içerikleri yönetemediği gerekçesiyle Fransa'da tutuklanmasının ardından geldi. Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, kullanıcıların IP adresleri ve telefon numaralarını yetkililere sağlayacağını duyurdu. Bu karar, şirketin yıllardır süregelen gizlilik odaklı duruşunda önemli bir değişiklik anlamına geliyor. CEO Pavel Durov’un geçtiğimiz ay Fransa’da aşırılıkçı içerikleri yönetemediği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından şirketin bu adımı atması dikkat çekti.

Durov, Telegram’daki 13 milyon takipçisine yaptığı açıklamada, "Kurallarımızı ihlal edenlerin IP adresleri ve telefon numaraları, geçerli yasal talepler doğrultusunda yetkililere iletilebilir" ifadelerini kullandı.

Telegram’ın resmi internet sitesinde yer alan yeni açıklamaya göre, bir kullanıcı suç şüphesi altında bulunuyorsa ve bu durum geçerli bir yargı kararı ile belgelenmişse, şirket bir yasal inceleme yaparak kullanıcının IP adresi ve telefon numarasını ilgili mercilere teslim edebilecek. 

Bu tür veri paylaşımlarının, şirketin şeffaflık raporlarına dahil edileceği belirtildi. Ayrıca, Telegram'ın spam, suistimal ve diğer ihlalleri önlemek amacıyla IP adresi, kullanılan cihazlar ve kullanıcı adı değişiklik geçmişi gibi verileri toplayabileceği de açıklandı.

Telegram’ın Kuruluş İlkelerine Aykırı!

2013 yılında Pavel ve Nikolai Durov kardeşler tarafından kurulan Telegram, başlangıçta hız, güvenlik ve hükümet müdahalesinden kaçınmayı ön planda tutan bir uygulama olarak tanıtıldı. Ancak platformun bu özgürlükçü yaklaşımı, yasadışı faaliyetlerde kullanılma riskini de beraberinde getirdi. Uygulama, uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk pornografisi ve kara para aklama gibi suçlarla ilişkilendirildi.

Telegram, özellikle İran ve Belarus gibi ülkelerde hükümet karşıtı protestoların organize edilmesinde önemli bir araç olarak kullanıldı. Ancak aynı zamanda Rusya'nın askeri ve propaganda grupları ile küresel aşırılıkçı ve suç örgütleri tarafından da kullanıldığı biliniyor.

Geçtiğimiz hafta, Ukrayna hükümeti ulusal güvenlik gerekçesiyle hükümet yetkililerinin ve askeri personelin Telegram kullanmasını yasakladı. Analistler, Telegram’ın devletlerle iş birliğine yönelmesinin platformun itibarını etkileyebileceğini, ancak 800 milyon aktif kullanıcının bu değişikliğe nasıl tepki vereceğinin belirsiz olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi