Telbine kelimesi ‘leben/süt’ kökeninden gelmektedir. Telbine; sütlemek, sütle karıştırmak, sütlü bulamaç aşı, arpa suyu anlamlarını ihtiva eder. Yazımızın devamında yer verildiği üzere sütle karıştırılan birkaç gıda maddesinden elde edilen telbinenin birçok hastalığa şifa olduğu bizzat Peygamberimiz s.a.v. tarafından bildirilerek, ‘Telbineye önem veriniz, hastalarınıza yediriniz!’ buyruğuyla da şiddetle tavsiye edilmiştir. Kurabiye, muhallebi ve çorba gibi hazırlanabilecek birkaç telbine tarifini, malzemeler ile ilgili önemli ayrıntıları ve başlıca faydalarını metnin detayında bulabilirsiniz…

TELBİNEYE ÖNEM VERİNİZ, HASTALARINIZA YEDİRİNİZ!’

Rasûlullah s.a.v. Efendimiz’in ‘Telbineye önem veriniz, hastalarınıza yediriniz!‘ Hadis-i Şerifi ışığında, şifa çorbası olarak tenbihlenen telbine çorbasını ve yapılacabilecek tariflere yazımızda yer vereceğiz.

Sıtma hastası olunca, Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz;

‘Şüphesiz telbine, kederli bir kimsenin kalbini güçlendirir, suyun kiri giderdiği gibi, kalbden elemi, hüznü giderir’ buyururdu.

Aişe annemizden rivayetle;

‘Telbine, hastanın kalbini rahatlatır ve bir kısım kederi giderir.’

Yine Aişe annemizden rivayetle;

‘Yararlı olup yenmesinden hoşlanılmayan telbineye önem veriniz.’ (Hoşlanılmayan kısmı metnin devamında açıklanacaktır)

Aişe vâlidemiz (r.a.), ‘Ev halkından birisi hasta olunca, iyileşinceye kadar veya ölünceye kadar telbine ÇÖMLEĞİ ateş üstünde olurdu.’

‘ Sizden birisi yüzünü suyla yıkadığı gibi, telbine de karını yıkar.’

‘Hadis-i Şeriflerdeki faydayı bulmak için telbine tarifini ve hammaddeleri iyi bilmek gerekir. Telbine için zaman zaman deneyler yaptık. Bazı hadis dip notları  sayesinde yağlı, tuzlu telbine yaptık, istediğimiz neticeyi elde edemedik. Lisânü’l-Arab sözlüğü ve İbni Hacer’in Buhari şerhinde aslına uygun hammaddeler bizi doğru tarife ulaştırdı.

*Başağından çıkmış, kepeği/kavzası alınmamış arpa unu…

Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz zamanındaki değirmenler kavzaları iyice parçalamadığı için bu unla yapılan telbineyi pek severek yemediklerini düşünüyoruz… Elimde 18 bin devirli küçük değirmen var, arpanın içindeki yabancı, taşı dikeni ayıklayıp öğüttük, eledik, elediğimizi tekrar iyice öğüttük, Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz kepeğin ayrılmasını istemediği için kepeği una karıştırdık, bununla yaptığımız telbine hoş oldu.

Bazı arkadaşlar, başağı çift sıralı olan arpaların genlerinin bozulmadığını, ata tohumu olduğunu belirtiyor. Arpa ekecekler dikkat etmeli…

*Kepeği alınmamış arpa unu

*Su

*Süt

*Bal…

Telbine tarifindeki maddeler bunlar. Biz Lisânü’l-Arab sözlüğüne bakana kadar, akıl ve mantık yürütüp hurma ile tatlandırdıklarını zannetmiştik. Akıl bizi yanıltmış.

İbni Kayyum El-Cezvî Tıbb-ı Nebev’ı’sinde kalbden hüznün giderilmesini;

”- Hüzün, soğuktan oluşur, arpa ısıtıcı olduğu için az miktarda vucudu ısıtır ve hüznü giderir…’’ şeklinde açıklamıştır.

Videosunu dinlediğim Mısırlı bir gurme, arpada bulunan, mağnezyum ve potasyum sayesinde hüznün giderildiğini belirtiyor.  Bu yorumlar doğru fakat telbine arpadan ibaret değil, arpa, bal, süt beraber pişirilerek SICAK içilerek şifa iksiri oluşuyor.

Bilim son zamanlarda kalın bağırsağımızda İKİNCİ BEYNİMİZİ buldu. Bağırsağı tıka- basa doldurunca, ikinci beyin baskılanıp gerilir ve STRESE gireriz. Telbine hazmı kolaylaştırdığı için 2. beynimiz gerilimden kurtulur ve rahat bir nefes alırız. Bazı unuttuğumuz şeylerin tuvalette aklımıza gelmesi, 2. beyinle alakalı olabilir.

‘Telbine karnı yıkar’ hadisi üzerine de kafa yormuş eski tabipler. Telbine maddeleri, boğazdan bağırsağa kadar biriken hıltları, zararlı maddeleri eritir, atar… görüşü hakim.

Sıtmaya verilmesi; arpa ısıtıcı olmasına rağmen telbine hararet yapmıyor.

Hasta iyileşene kadar telbine verilmesi, telbineyi doğal serum olarak düşünmemizi sağlıyor….

Telbine ısıtıcı olduğu için romatizma, kanser gibi rahatsızlıklara uzun sürede fayda verebilir… Böbrek taşına fayda verebilir. Vucudu besleyen güçlü bir besindir. Telbine içmek, cildi güzelleştirir. [Telbine tarifleri metnin devamında]

İŞTE HAZIRLANABİLECEK TELBİNE TARİFLERİ!..

1- Şurup kıvamında telbine (Telbine çorbası)

*1 yemek kaşığı arpa unu

*1 çay bardağı su

*1 su bardağı süt

Arpa unu ve su, çömlekte veya cezvede kısık ateşte un muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. (su arpa ununu iyice pişirmek için kullanıldığı kanaatindeyiz)

Muhallebi kıvamına gelince sütü az az döküp iyice karıştırıp topaklanmasını önleriz, süt ısınınca 1-2 yemek kaşığı doğal, süzme balı içine katıp karıştırırız.

Ağzı yakmayacak sıcaklıkta afiyetle içeriz.

Bu tarifi arpayla yaptığınızı söylemezseniz, herkes severek, beğenerek kolaylıkla içer.

2- Muhallebi kıvamı telbine

*3 yemek kaşığı arpa unu

*2 çay bardağı su

*1,5 subardağı süt

*2 yemek kaşığı bal.

Un, su ile iyice kısık ateşte pişirilir, yavaş, yavaş süt dökülüp karıştırılır. Bu tarifte topaklanma olabiliyor mikserle toplar kırılır.

Süt ısınınca bal katılır, normal sıcaklıkta kaşıkla yenir. Bunda arpa kokusu hissediliyor.

3-Telbine kurabiyesi

*9 yemek kaşığı arpa unu

*1 su bardağı süt

*4-5 yemek kaşığı bal

İyice karıştırılıp, hamur haline getirilir. Küçük yuvarlak parçalar yapılıp tepsiyle fırına konur. 200 derece sıcaklıkta pişirilir.

3-5 adet yenince hazmı kolaylaştırıyor. Arpa kokusu hissediliyor.

Birçok hastalık, kabızlıktan, kabızlığın nedeni, kahvaltıdan kaynaklanıyor…

Kahvaltıda fazla ekmek, çay, peynir yiyoruz, bunlar beton etkisi oluşturuyor. Ne yapıp yapıp kahvaltıyı, sindirilebilir hale getirmemiz lazım. Telbine kurabiyesi, bu yönde faydalı olabilir. Bir-iki kilo yapılıp konur. Kahvaltıda yenir.

A formülü daha iyi olur.

Tarhana çorbası olur.

Kahvaltıdan önce 1-2 adet elma yenebilir.

Telbine ürünlerini yiyen tansiyon ve şeker hastalarının her ihtimali göz önünde bulundurarak ölçüm yapması gerekir.

Editör: Haber Merkezi