Türkiye’de son yıllarda artan antibiyotik kullanımı vatandaşların sağlığını etkilemeye başladı. Antibiyotik kullanımı aynı zamanda antibiyotik direncini de beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Antibiyotik direncine bağlı ölümler, bütün enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümlerden çok daha fazla gelişmiş ülkeler için” diye konuştu.

Şu an Türkiye’de bir numaralı enfeksiyon sorununun antibiyotik direnci olduğuna değinen Prof. Dr. Yavuz, bu konuda Yunanistan ile yarıştığımızı ifade etti.

“DİRENÇLİ MİKROPLARIN DAHA DA GÜÇLENMESİNE NEDEN OLUYOR”

Gereksiz ve yaygın şekilde antibiyotik kullanımının, dirençli mikropların daha da güçlenmesine neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz, “Dirençli patojenler (hastalık yapan etkenler) artıyor. Eldeki antibiyotikler çalışmıyor. Dolayısıyla hastalar antibiyotik öncesi çağlardaki gibi basit bakteriyel enfeksiyon bile olsa hayatını kaybedebiliyor. Fazladan ölümlerle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

İdrar yolu enfeksiyonun bile artık ayakta tedavi edilemediğini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, “Basit bir enfeksiyonda dahi hastayı hastaneye yatırmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

"GEREKSİZ KULLANIMI ARTTI"

Okulların açılmasıyla artan viral üst solunum enfeksiyonlarında gereksiz antibiyotik kullanımının daha yükseldiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz, şunları söyledi: “Çocuklar en sık üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanır. Bunların yüzde 90’ı viraldir ve antibiyotikler bir işe yaramaz. Ya da bronşit çok olurlar. Onun da yüzde 90’dan fazlası viraldir. En gereksiz antibiyotik kullanımı bu iki tabloda oluyor.”

Editör: Haber Merkezi