Kamu Personeli Danışma Kurulu 26 Kasım'da toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu 26 Kasım'da toplanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atanmıştı. İlk kez Fatih Karahan başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantı tarihi merak ediliyor. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

MERKEZ BANKASI ŞUBAT TOPLANTISI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 22 Şubat 2024 tarihinde yapılacak.

Para Politikası Kurulu toplantılarında faiz oranlarına ilişkin olarak alınan kararlar, gerekçeleri ile birlikte, toplantı ile aynı gün saat 14.00'da açıklanıyor.

Faiz Kararına İlişkin Beklentiler:

Ekonomistler, TCMB'nin politika faizini sabit tutması bekliyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Kararhan ilk enflasyon toplantısında daha fazla artırılamayacağını vurgulamıştı.

Enflasyondaki düşüş eğilimi ve Kurul'un "gerektiği müddetçe" mevcut sıkılaştırmayı sürdürme açıklaması faiz sabit tutulma ihtimalini güçlendiriyor.

Öte yandan, yüksek enflasyon ve döviz kuru riski faiz artışı beklentisini de canlı tutuyor.

Faiz Kararının Piyasalara Etkisi:

Faiz kararının piyasalarda nasıl karşılanacağı, yatırımcıların risk algısına ve geleceğe yönelik projeksiyonlara bağlı olacak.

Faiz sabit tutulursa, piyasalarda istikrar hakim olabilir. Faiz artışı ise, döviz kurunda ve faiz oranlarında yükselişe neden olabilir.

TCMB OCAK FAİZ KARARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45'e yükseltti.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurulun, politika faizinin yüzde 42,50'den yüzde 45'e çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.

Duyuruda, aralık ayında manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydettiği belirtildi.

Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğu ifade edilen duyuruda, yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin öngörülen dezenflasyon süreciyle tutarlı seyrettiğine işaret ettiği vurgulandı.

Muhabir: Pınar KARAHAN