Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizinde 500 baz puanlık artışı yapılan toplantıya ilişkin özetlerde şu mesajları verdi:

SIKI PARA POLİTİKASINA DEVAM

Küresel büyüme görünümü yatay seyretmekte, işgücü piyasalarındaki sıkılık ise devam etmektedir. Enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak amacıyla sıkı para politikaları sürdürülmektedir. Jeopolitik riskler küresel iktisadi faaliyet için risk faktörü olarak görülmektedir.

PARASAL VE FİNANSAL KOŞULLAR

Bireysel kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranları artarak yüzde 4,12'ye yükselmiştir. Mart ayı içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir.

Türk lirası ticari kredi faizleri ve ihtiyaç kredisi faizleri 6,27 puan ve 15,3 puan artarak sırasıyla yüzde 59,6 ve yüzde 76,0 seviyesine yükselmiştir. Geçtiğimiz PPK dönemine göre 2,81 puan artan Türk lirası mevduat faizleri 15 Mart itibarıyla yüzde 49,6 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt uluslararası rezervleri 6,31 milyar ABD doları azalarak 15 Mart 2024 itibarıyla 127,9 milyar ABD doları seviyesine gerilemiştir.

TALEP VE ÜRETİM

2023 yılının son çeyreğinde iktisadi faaliyet güçlü seyretmiştir. Talebin mevcut seviyesi enflasyon üzerinde bir risk unsuru olarak görülmektedir.

Ocak ayında sanayi üretim endeksi aylık bazda yatay seyrederken, yıllık bazda yüzde 1,1 oranında artmıştır. Ocak ayı itibarıyla mevsimsellikten arındırılmış istihdam, çeyreklik bazda yüzde 1,1 oranında artarak 32,2 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmiştir. Ocak ayında yıllıklandırılmış cari işlemler açığı aylık bazda 7,9 milyar ABD doları düşerek 37,5 milyar ABD dolarına gerilemiştir.

ENFLASYONDA GELİŞMELER

Şubat ayında, aylık manşet enflasyon ve enflasyonun ana eğilimi gerilemekle beraber Enflasyon Raporu tahmin patikasında öngörülenin üzerinde seyretmiştir. Tüketici fiyatları şubat ayında yüzde 4,53 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 2,21 puan artışla yüzde 67,1 olmuştur.

Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatları öne çıkmıştır. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır.

PARA POLİTİKASI

Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45'ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.

Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine indirecek şekilde alacaktır.

PPK toplantı özetinin tamamı için tıklayınız 

İzmir'de ekmeğe zam geldi! İzmir'de ekmeğe zam geldi!

Kaynak: TCMB