Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, yaz boyunca faaliyetlerine devam ederek bu fezlekeleri incelemeye aldı.

Fezlekelerin çoğu, dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen DEM partisi milletvekillerine ait. Terör örgütü propagandası, teröre destek verme, suçluyu övme ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçları öne çıkan iddialar arasında yer alıyor.

Yeni dönemde bu dosyalarla ilgili çalışmalar hızlanacak; terör suçlarına öncelik verilmesi ve Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye’deki yeni yönetimin lideri Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye’deki yeni yönetimin lideri Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti

Süreç nasıl işliyor?

Fezlekelerin gündeme alınmasıyla süreç başlıyor. Karma Komisyon, hangi fezlekeye ait dosyayı değerlendireceğine karar veriyor. Öncelikle bir hazırlık komisyonu kuruluyor ve ilgili dosya en geç 1 ay içinde incelenip rapor yazılıyor. Eğer hazırlık komisyonu yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar alırsa, dosya Karma Komisyon gündemine geliyor. Karma Komisyon, dosyayı görüşerek sonuçlandırıyor ve Genel Kurul'a havale ediyor.

Son oylama Genel Kurul'da yapılıyor. Dokunulmazlığın kaldırılmasına yönelik Karma Komisyon raporları doğrudan Genel Kurul gündemine giriyor; Genel Kurul, raporu kabul ederek dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verebileceği gibi, raporu reddederek yargılamanın dönem sonuna ertelenmesine de karar verebiliyor.

Editör: Hazal Mihrace Göksun