Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle ilgili bugün saat 14.00'te olağanüstü bir toplantı yapacak.

Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın milletvekilliğinin "yok hükmünde" olduğuna karar vermişti. Muhalefet partileri bu durumu ele almak ve Atalay’ın milletvekilliğini iade etmek için Meclis’in toplanmasını talep etmişti.  Muhalefet partilerinin bu çağrısına yanıt veren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Genel Kurul'u 16 Ağustos Cuma günü saat 14.00'te toplantıya çağırdı.  Ancak toplantının sonucu, Atalay’ın vekilliğinin kesin olarak iade edileceği anlamına gelmiyor. Avukatları, Atalay’ın tahliyesi için mahkemeye başvuruda bulundu.

TBMM GENEL KURULU CAN ATALAY İÇİN BUGÜN TOPLANIYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 9 Ağustos'ta CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, TİP, DEVA, Demokrat Parti ve Emek Partisi'nden oluşan muhalefet partilerinin dilekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkındaki kararını görüşmek üzere olağanüstü toplantı yapma çağrısını kabul etti. Yeterli milletvekili imzasıyla yapılan çağrı üzerine bugün saat 14.00'te yapılacak toplantının başkanlığını AK Partili Bekir Bozdağ yapacak.

Muhalefet, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayan Yargıtay kararı yok hükmünde" şeklindeki kararına uygun adımlar atılmasını talep ediyor.

Toplantı öncesi AK Partili Güler basın açıklaması yaptı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in açıklaması şu şekilde; 

PKK operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı PKK operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

"İki karar vermiş bulunuyor. İçeriği hakkında benzer olmakla birlikte iptal davası açan 125 milletvekili imzası ile diğer milletvekillerinin yaptığı iki başvuru. İki dilekçedeki talepler sonucu AYM hükümet vermiş. AYM, 'Ben bu konuda yeniden bir karar vermiyorum' diyor. Ortada bir karar yok.

Geçmişte buna yönelik kararlar var, benzerdir, TBMM'de okunsun diye ileri sürdüler. AYM'nin aynı içerikli kararlarında karar verilmesine yer olmadığına dair hükmü ile geçmiş olaylarla ilgili bir sonuç yoktur.

Bu şekliyle kararlar verildi. Bu ne ifade ediyor? Bu karar AYM'nin kendisinden buna benzer kararları ile kendi içtihatını yok saymış hem de Anayasa'nın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir. Bu açıkça Anayasa'nın 85'inci maddesine ve kendi içtihatlarına aykırıdır. AYM'nin muhalefet şerhi düşen üyeleri de bunu ifade ediyor."

"TOPLANTI YETER SAYISI OLUŞURSA GİRECEĞİZ"

Ortada mahkumiyet hükmü var. Bu hüküm kaldırılmadan AYM'nin hükmüyle hiçbir işlem tesis edemezsiniz. Dolayısıyla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, hukuk kuralları içerisinde yapılması için biz toplantı yeter sayısı oluşursa olağanüstü toplantıya gireceğiz ve bunları söyleyeceğiz.

Mahkumiyet hükmü 84'üncü madde kapsamından TBMM'ye bildirilir deniliyor. Parlamentonun oylamasına sunulmadığı için eylemli içtüzük ihlali gibi dolambaçlı yoldan tesis etmek mümkün değil. Keşke kendisi, geçmiş içtihatlarına doğrudan 'yetkili ve görevli değilim' diyerek reddetseydi."

* Anayasa'nın 84'üncü ve 85'inci maddelerinde değişiklik yapılacak mı?

Kapsamlı Anayasa değişikliği konusunda görüş alışverişi yapıldı. Her bir maddesine vesayet ruhunun çöktüğü bir anayasa. Bütüncül olarak ele alınması, işbirliği ve hoşgörü çerçevesinde bir anlayışın yeni Anayasa'da olması gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi