Özerk Ada’nınnın egemenliğini savunan mevcut başkan yardımcısı Lai Ching-te, Cumartesi günkü seçimlerde en yakın rakibi muhafazakar Kuomintang'dan Hou Yu-ih'i 900.000'den fazla oyla yendi.
BAŞKAN YARDIMCILIĞINDAN BAŞKAN KOLTUĞUNA
Tayvan’ın yeni Başkanı Lai Ching-te, başkan yardımcısı olarak en son görevinde Ada’nın çıkarlarının uluslararası alanda desteklenmesine yardımcı oldu.
Geçen ağustos ayında Paraguay'a diplomatik bir görev yaptı; bu, Pekin tarafından eleştirilen bir hareketti. Latin Amerika ülkesi, Tayvan'la hâlâ resmi diplomatik ilişkileri sürdüren bir düzine ülkeden biri. Ancak Tayvan'ın dünya çapındaki ülkelerle ticari bağları var.
Lai ayrıca Tayvan ve Ukrayna ile otoriterliğin dünya çapında yükselişi arasına da bir çizgi çizdi ve bu olgunun "uluslararası toplumu demokrasinin kırılganlığı konusunda uyandırdığını" söyledi.
Onun ve görevden ayrılan Başkan Tsai Ing-wen'in görev süresi boyunca Tayvan, yasa gereği adaya kendisini korumak için gerekli silahları sağlamakla yükümlü olan ABD'den silah alımlarını artırdı. Washington'un “tek Çin” politikası doğrultusunda Tayvan ile resmi diplomatik bağları bulunmuyor.
Bu nedenle Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı süre boyunca Lai, Tayvan'ın askeri caydırıcılık yeteneklerini geliştirme, ekonomik güvenliğini güçlendirme ve dünya çapındaki demokrasilerle ortaklıklar kurma ihtiyacından bahsetti.
ÇİN-TAYVAN İLİŞKİLERİ
Çin, Lai'ye karşı olduğunu yüksek sesle dile getiriyor ve onu tehlikeli bir ayrılıkçı olarak nitelendiriyor. Pekin aslında anketi savaş ve barış arasında bir seçim olarak nitelendirmişti.
Ancak yeni gelecek başkan, kampanya sırasında Çin'deki statükoyu korumak istediğini defalarca söyledi ve pek çok kez Pekin'le görüşme teklifinde bulundu.
Lai bir keresinde birlikte akşam yemeği yemek isteyeceği devlet başkanının Çin Devlet Başkanı Xi Jinping olduğunu ve onun "biraz sakinleşmesi" gerektiğini söylemişti.
Liderin artık seçilmesiyle, tehlikede olan şey adada barış, sosyal istikrar ve refahtır; Pekin, gerekirse güç kullanarak geri alınabileceğini söylediği ada çevresinde askeri faaliyet geliştirir.
Tayvan, Bluetooth kulaklıklardan füze sistemlerine kadar her şeyde kullanılan küçük çipleri üreten dünyanın önde gelen yarı iletken endüstrisine ev sahipliği yapıyor.
Bu silikon levhalar modern küresel ekonominin can damarıdır ve ABD ile Çin teknoloji ihracatı konusunda çekişirken Lai'ye gerilimler üzerinde dikkatli bir denge kurma konusunda büyük sorumluluk yüklemektedir.
Başkanlığa aday olurken Lai, durgun ekonomiyi canlandırmak ve konutların karşılanabilirliği gibi iç sorunları savundu.
MÜTEVAZİ BİR YAŞAMDAN HARVARD’A
Lai, kuzey Tayvan'da büyüdü ve gelecek dönem başkanı küçük bir çocukken ölen bir kömür madencisinin oğlu olarak mütevazı bir geçmişe sahip.
Omurilik yaralanmaları konusunda uzmanlaşmış bir doktor olarak tıp kariyerini siyasete atılmak için bıraktı.
Lai, gelecek dönem başkanı olmadan önce başkan yardımcısı, başbakan, yasa koyucu ve güneydeki Tainan şehrinin belediye başkanı gibi birçok önemli görevde bulundu.
Tayvan'ın yeni lideri, ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden halk sağlığı alanında yüksek lisans derecesine sahip.