DEMET İLCE / MUHABİR

Bilim insanları, Tayland kıyısı açıklarındaki Andaman Denizi'nin derinliklerinde devasa bir kafaya, devasa yanardöner gözlere ve tüylü yüzgeçlere sahip, daha önce hiç görülmemiş bir "hayalet köpekbalığı" türü keşfettiler.

Chimaera supapae adı verilen bulunması zor derin deniz canlısı, günümüzde yaşayan en eski balıklar olan Chimaeriformes sırasına göre kıkırdaklı bir balıktır. Bu eski balıklar, köpekbalıkları ve vatozların uzak akrabalarıdır.

Bilim insanları bu keşfi 6 Mart'ta Raffles Bulletin of Zoology dergisinde yayınlanan bir makalede anlattılar.

Çalışmanın baş yazarı ve Kaliforniya'daki San Jose Eyalet Üniversitesi Pasifik Köpekbalığı Araştırma Merkezi'nin program direktörü David Ebert, "Chimaera dünyanın bu bölgesinde nadirdir" dedi.

Kimeralar derin denizin kıtasal yamaçlarında ve okyanus sırtlarında yaşar. 500 metrenin altındaki derinliklerde bulunan bu hayalet bireyler, karanlık sularda gizleniyor ve kabuklular, yumuşakçalar ve solucanlar gibi dipte yaşayan hayvanlarla besleniyorlar.

Ebert, "Dünyada bilinen yalnızca 53 kimera türü vardı; bu da 54 eder" dedi. Derin deniz yapıları, özellikle bazı bölgelerde derinliğin 4.400 m'yi (14.500 feet) aştığı Andaman Denizi'nde onları bulmayı zorlaştırıyor.

2024 Nobel Tıp ödülü sahibini buldu 2024 Nobel Tıp ödülü sahibini buldu

Kimeraların ortak isimleri (hayalet köpekbalığı ve sıçan balığı) büyük, yansıtıcı gözlerinden ve fareye benzeyen, sivriltilmiş vücutlarından gelir. Bazı türler 2 m uzunluğa kadar büyüyebilir.

Olgunlaşmamış ölü erkek örneği, 2018 yılında gerçekleştirilen bir derin deniz araştırma projesinin parçası olarak keşfedildi. Bilim adamları, onu Andaman Denizi'nde yüzeyin 2.533 ila 2.543 fit (772 ila 775 m) altında yapılan bir dip trolü sırasında topladılar. Araştırmacılar, "kısa burunlu devasa kafası" ve toplam kafa uzunluğunun %32'sinden fazlasını oluşturan büyük, oval gözleriyle onu yeni keşfedilen bir tür olarak tanıdı.

Yeni tanımlanan tür, 20 inç (51 santimetre) uzunluğa ve geniş göğüs yüzgeçlerine sahip, kısa burunlu bir kimera türüdür. Ebert, yaratığın tüy benzeri fırfırlarının "yüksek kabartmanın kayalık dipleri üzerinde manevra yapma yetenekleriyle" ilgili olduğundan şüpheleniyor.

C. supapae'nin büyük, yanardöner yeşil gözleri, hayvanın zifiri karanlık sularda görmesine yardımcı olur. Koyu kahverengi derisinde gözle görülür hiçbir çizgi veya desen yoktu ve balığın başının üstünde bir sırt omurgası vardı.

Bu türe, hayatını kıkırdaklı balıkları inceleyerek geçiren Taylandlı bilim adamı Supap Monkolprasit'ten sonra supapae adı verildi. Chimaera cinsi adı, öndeki aslan başı, sırtından uzanan keçi başı ve yılan başıyla biten yılan kuyruğu olmak üzere üç başlı, Yunan mitolojik ateş püskürten yaratıktan gelir.

Ebert, "Evrimsel olarak bu kimeralar, 300-400 milyon yıl öncesine dayanan en eski balık soylarından bazılarıdır. Bu kimera gibi yeni türlerin keşfi bize deniz ortamı hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ve hala keşfedilecek ne kadar çok şey olduğunu gösteriyor." dedi.

Muhabir: Demet İlce