Netflix, 12 yıl sonra ilk büyük değişikliğe gidiyor Netflix, 12 yıl sonra ilk büyük değişikliğe gidiyor

Kötü bir gün ve çaresiz bir son, 113 milyon yıl sonra bilimsel bir hazineye dönüştü. Brezilya’daki Crato Formasyonu’nda bulunan fosilleşmiş bir karınca, bugüne dek keşfedilen en eski karınca türü olarak kayda geçti.

Yeni tür, şimdiye dek yalnızca kehribar içinde bulunan ve ‘cehennem karıncaları’ olarak bilinen Haidomyrmecinae alt familyasına ait. Dikey hareket eden, orak benzeri çeneleriyle avlarını delip sabitleyen bu sıra dışı tür, Vulcanidris cratensis adıyla literatüre girdi.

Resim 2025 04 25 112451278

İLK CEHENNEM KARINCASI

São Paulo Üniversitesi’nden entomolog Anderson Lepeco, “Bu karınca sadece en eski örnek değil, aynı zamanda Güney Amerika kıtasında bulunan ilk cehennem karıncası. Yani bu grup hem daha eski hem de düşündüğümüzden çok daha yaygındı,” dedi.

Araştırmacılar, karıncanın mikrotomografi (mikro-CT) ile taranarak detaylı anatomisinin incelendiğini, türün 99 milyon yıllık Myanmar’da bulunan Aquilomyrmex huangi ile yakın akraba olduğunu ortaya koydu.

Resim 2025 04 25 112440943

KARINCALARIN KÖKENİYLE İLGİLİ DÖNÜM NOKTASI

Bu karınca, sadece yaş olarak değil, karmaşık ve uzmanlaşmış avlanma yapısıyla da şaşırtıcı. Modern karıncalardan oldukça farklı olan bu tür, evrimsel olarak karıncaların ilk dallarından biri olabilir.

Araştırmacılara göre bu keşif, karıncaların kökeni ve erken evrimi hakkında kritik bir dönüm noktası:
“Yeni tür, bilinen en eski karınca fosili olmanın yanı sıra, karınca evriminin erken dönemine dair elimizdeki en kapsamlı kanıt.”

Editör: Berfin Bitirim