TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yüksek faizler ihracatı tehdit ediyor TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yüksek faizler ihracatı tehdit ediyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı, katma değerin yerelde kalmasını sağlamak amacıyla üreticilere sundukları desteklerin devam ettiğini açıkladı. Antalyalı, IPARD (Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek sağlamak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın kırsal kalkınma bileşeni) III Programı çerçevesinde, yaklaşık 555 milyon avroluk desteği devlet yardımlarıyla 786 milyon avroya çıkardıklarını ifade etti.

Devlet Destekleri ve Hedeflenen Sektörler

Devletin kırsal kalkınma hibelerine büyük önem verdiğini vurgulayan Antalyalı, 17 farklı sektörde destek sağladıklarını belirtti. Bu sektörler arasında hayvancılığın birinci destekleme alanı olduğunu ifade eden Antalyalı, "Hayvancılıkta et ve süt üretimini destekliyoruz. Aynı zamanda gıda sanayisine yönelik yatırımları da teşvik ediyoruz. 3 milyon avroya kadar olan yatırımlarda yüzde 50 ile yüzde 70 oranında hibe destekleri veriyoruz" dedi.

Üreticilere Sunulan Destekler

Antalyalı, kırmızı etle ilgili işleme tesisleri, kesimhaneler, parçalama tesisleri ile süt ve süt ürünleriyle ilgili tesislere destek verdiklerini belirterek, "Soğuk hava depolarını ve meyve sebze depolama tesislerini desteklemekteyiz. Su ürünlerini işleme ile ilgili desteklerimiz de mevcut" ifadelerini kullandı. Antalyalı, örnek vermek gerekirse, bir kayısı üreticisinin sadece birincil üretimle gelir elde etmek yerine, ürününü işleyip çikolata kaplayarak ya da paketleyerek daha fazla kazanma şansına sahip olduğunu vurguladı.

Piyasa Regülasyonu ve Üretici Faydası

Antalyalı, meyve sebze kurutma tesisi kurulumunda sunulan ürünlerin üreticilerini desteklediklerini ve bu sayede tüm çiftçilerin pazarlama alanı bulduğunu dile getirdi. "Üreticimiz bu sayede ürününü eder değerde satma fırsatı buluyor. Örneğin, patates, pırasa, soğan ve kereviz üreticileri 250 kilometre çapında bir pazarlama kanalı bulmuş oluyor" diyen Antalyalı, bu tür tesislerin kurulumunun, fiyat dalgalanmalarının önüne geçerek piyasa regülasyonu sağladığını belirtti.

Yerelde Üretim ve Tüketim Hedefi

Antalyalı, TKDK'nın temel amacının katma değerin yerelde kalmasını sağlamak olduğunu vurguladı. "İnsanları doydukları yerde doyar hale getirmenin çabası içerisindeyiz. Dengeli bir kalkınma için tüm ülke genelinde çalışıyoruz" diyen Antalyalı, 1970'li yıllardan günümüze kadar olan göç hareketlerini değerlendirerek, kırsalda her türlü imkanın sağlandığını ifade etti. 

Kırsal Hayatın Avantajları

Antalyalı, "Büyük şehirlerde bir kişiye istihdam oluşturmak için harcayacağımız kamu kaynağıyla kırsal alanda çok daha fazla iş imkanı oluşturmak mümkün. İnsanların sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesi için kırsal alanda faaliyet göstermeye ve yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi. 

Kaynak: AA