Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre, Türkiye'de 2024 su/tarım yılı yağışları, geçen yıla kıyasla %11 artışla 597 milimetre olarak kaydedildi. Bu dönem, 1 Ekim'den başlayıp sonraki yılın 30 Eylül'üne kadar süren su/tarım yılını kapsıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi Rekor Kırdı
Bölgesel olarak en fazla yağış artışı %28 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde gözlenirken, Ege Bölgesi'nde %17 oranında azalma kaydedildi. Doğu Anadolu'da 36 yılın en yüksek yağış seviyesi yaşandı. Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yağış artış oranları %60'ı geçerken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde %20’nin üzerinde artışlar dikkat çekti.
Rize En Yağışlı İl Oldu
İl bazında en fazla yağış alan yer 1966,4 milimetre ile Rize olurken, en fazla yağış artışı %66 ile Şırnak’ta görüldü. En az yağış ise 360,3 milimetre ile Aksaray'da kaydedildi. Denizli ise normaline göre %25 azalma ile en fazla yağış düşüşü yaşayan il oldu.
Bu yılki yağışlar, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde uzun yıllar ortalamalarına yakın seyretse de, Ege ve Akdeniz bölgelerinde normale göre daha düşük seviyelerde kaldı. Buna karşın, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, yağış miktarlarının normallerin üzerinde kaydedildiği bölgeler arasında yer aldı.
Son 30 Yılın En Yüksek Seviyeleri
Özellikle Artvin, Rize ve Trabzon'da yağışlar son 65 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bingöl, Bitlis, Tunceli ve Van’da da son 36 yılın en yüksek yağış seviyeleri kaydedildi. Bu durum, bölgedeki su kaynaklarının doluluk oranlarına olumlu etki yapması bekleniyor.