Tahliye davası, ev sahibi ile kiracı arasında olan ve kiracının kira sözleşmesinin bitmesinin ardından evi boşaltması amacıyla açılan bir davadır. Ev sahipleri kiracının kirayı ödemediği, geç ödediği, huzursuzluk çıkardığı veya diğer gerekçelerini sunarak bu davayı açabilirler. Tahliye davalarıyla genellikle İcra ve İflah Hukuku üzerinde çalışan avukatlar ilgilenir. Tahliye davası sonuçlandıktan sonra –genellikle- alınan karar göre kiracı, kira vererek oturduğu yerden çıkmak zorundadır.
Kiracılara Açılan Tahliye Davalarının Sebepleri Nelerdir?
Tahliye davalarının açılma nedenleri, Türk Ceza Kanunu tarafından şöyle özetlenmiştir:
- Kira sözleşmesinin bitmesinin ardından eğer kira sözleşmesi yenilenmemişse veya kiracı evi boşaltacağını bildirmiş ve boşaltmamışsa ev sahibi kiracısını davaya verebilir.
- Kiracının oturduğu ev dışında başka bir evi varsa ve bu ev aynı şehir veya beldede yer alıyorsa, ev sahibi kiracısına dava açabilir.
- Kiracının kira sözleşmesinin bitişine 6 aydan az zaman kaldıysa ve kirayı üzenli ödemiyorsa ev sahibi kiracıyı dava edebilir. Ancak dava açma süresi kira sözleşmesinin bitiminden sonra en fazla 1 aya kadar olmalıdır.
- Ev sahibi, kiracısı için bir yılı aşkın süreli sözleşme yaptıysa ve kiracı, kirasını en az 1 yıldır ödemiyorsa, en az 2 şahit ile beraber ev sahibi kiracısını dava edebilir. Dava açma süresi ise kira sözleşmesinin bitiminden en fazla 1 ay geçene kadar yapılmalıdır.
Bunların dışında kalan nedenler dolayısıyla açılmak istenen tahliye davaları için mutlaka bir avukata başvurulmalı ve uygun bir dilekçe yazılarak dava açılmalıdır.
Kiracı Tahliye Davası Şartları Nelerdir?
Tahliye davasının şartları, şöyle sıralanmıştır:
- Kiracı veya kirayı ödeyen kişiler dolayısıyla neden olarak kabul edilecek bir olayın yaşanmış olması gerekir. Kanıtlanamayan olaylar için dava açılsa bile hakim tarafından değerlendirilmez.
- Kira sözleşmesi yapılmak zorundadır. Kira sözleşmesi yapılmayan ve her iki taraf için imzalanmayan sözleşmeler geçersiz sayılır.
- Kira sözleşmesi üzeride evin kiralanma tarihi ile boşaltılma tarihi net olarak belirtilmiş olmalıdır.
- Tüm sebeplerden kaynaklanan tahliye davaları, evin boşaltılma tarihi üzerinden en fazla 1 ay geçtikten sonra açılmak zorundadır. 1 ayın bitiminden sonra zaman aşımı gerçekleşir ve davalar açılamaz, görülemez.
Kira Ödenmezse Tahliye Davası Açılır Mı?
Kira ödenmemesi durumunda tahliye davaları açılabilir. Kira gününün geciktirilmesi veya zamanında yapılmayan ödemeler dolayısıyla ihtar alınır. Fakat bu durumda, iki farklı durum söz konusudur:
- Kiracının toplam borcu için icra talebinde bulunma
- Kiracının evden çıkması için tahliye kararı çıkarma
Belirtilen iki farklı seçeneğin hangisinin uygulanması ev sahibi tarafından kararlaştırılır. Ancak tahliye davaları genellikle avukatlar tarafından takip edilen davalar olmaları nedeniyle hangi davanın açılması gerektiği ve sürecin nasıl işleyeceği bilgileri avukattan alınmalıdır.
Tahliye Davaları Nasıl Sonuçlanır?
Tahliye davalarının sonuçları, hakim tarafından hem kiracının hem de ev sahibinin dinlenmesi sonrasında açıklanır. Tahliye davası ilgili mahkeme tarafından kabul edildikten sonra, duruma göre 2 veya daha fazla celsede görülebilir. Hakim kararından sonra, eğer kiracı için evden çıkma kararı verilirse, mahkeme bitiminden sonra resmi olarak 1 ay içinde kiracı evden çıkmak zorundadır. Fakat hakim, icra takibi kararı verirse evden çıkıp çıkmama kararı kiracıya bırakılır. Belirtilen borçların ödenmemesi durumunda ev sahibi kiracıya yeniden dava açabilir.