Türkiye’nin en çok izlenen gündüz kuşağı programı Müge Anlı yeni bölümüyle ATV ekranlarında yerini alırken son günlerde gündem olan Büyükşen çifti cinayetiyle ilgili merak edilen Swap analizi hakkında merak edilen Swap nedir, ne işe yarar? Swap analizi ne anlama geliyor? Soruların yanıtını sizler için araştırdık. Müge Anlı'nın programıyla yeniden gündeme gelen swap izi, izleyenler tarafından merak konusu oldu. Programda katil zanlısını bulmak için kullanılan bir yöntem olarak adı geçen swap analiziyle ilgili detaylar araştırılıyor. Peki, Swap nedir, ne işe yarar? Swap analizi ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar…

Suç olaylarında şüphelilerden alınan swap izleriyle delillerin netleştirilmesiyle daha kolay sonuca ulaştıran swap testiyle ilgili detaylar Müge Anlı’nın programında işlenen konu sonrasında yeniden trend oldu. Zanlılar, kolay kolay geçmeyen swap izleriyle daha hızlı bulunabiliyor ve böylelikle dava süreci uzamamış oluyor.

SWAP ANALİZİ NE ANLAMA GELİYOR?

Barut izi, kan izi gibi delilleri ortaya çıkarmada etkili olan swap izi, suç olaylarında şüphelilerden alınan örneklerle gerçekleri ortaya çıkarmada etkili bir yöntem olarak kullanılıyor. Swap izi genel olarak doku, tükürük, barut, kan ve çeşitli biçimde DNA örneklerinden alınan izlerdir. Swap İzi almak ise bu kanıtların toplanması için kullanılan yöntemlere denir. Barut izi, kan izi ve diğer izlerin tamamına swap izi denir. Bir olayla ilgili o yerde olunup olunmadığını kanıtlamak amacıyla swap raporu hazırlanır.

Kriminoloji alanında da kullanılan swap, İngilizce değiş tokuş ya da değiştirmek anlamına gelir. Swap, suç olaylarında şüphelilerden pamuklu çubuk, yapışkan bantlar ve çeşitli numune alma araçları ile alınır. Yapılan bu işleme ise Swap izi denir. Swap izi genel olarak kan izi, barut izi ve çeşitli izleri içerisinde barındırır. Swap izi uzun süre kalabileceği gibi terleme, zanlının sağlık durumundaki belirtilere göre etkisini de yitirebilir.

SWAP NEDİR, NE İŞE YARAR?

Ateşli silah kullanımı sırasında silahtan çıkan barut ve çeşitli kimyasal maddeler silahı ateşleyenin üzerinde izler bırakır. Bu izler görülemeyecek kadar küçüktür ve özel olarak alınarak incelenmesi gerekir. Ayrıca ateşli silah herhangi bir canlıya ateş edilmişse kan ve DNA örnekleri de bulunabilir. Kriminoloji bilim dalında kullanılan swap izi, suçluların yakalanmasına yardımcı olurken mahkemelerde birincil delil olarak kullanılabilir.

Barut disk, plaka, granül, çubuk, küresel, yassılaşmış küresel şekilde olabilir. Özellikle küresel yapıdaki barutlar atış sırasında metrelerce uzağa gidebilir, yakın mesafelerde giysinin yapısına da bağlı olarak birkaç kat giysiyi geçip cilt üzerinde kalabilir. Atış artıklarının, ateş eden elde kalmasını etkileyen faktörler şunlardır:

  • Silahın tipi, çapı
  • Kapsülün yapısı
  • Barutun yapısı
  • Atış sonrası faaliyetler
  • Kişinin hangi elini kullandığı
  • Ortamın fiziksel durumu ( sıcaklık, rüzgar, nem oranı)
  • Atışın çıplak elle yapılıp yapılmadığı
Editör: Haber Merkezi