Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bu tür açıklamaların şiddetle kınandığı belirtilerek, Filistin halkının topraklarındaki haklarının tartışmasız olduğun altı çizildi.

Trump: Rusya’nın da Ukrayna gibi ateşkese “evet” demesini umuyoruz Trump: Rusya’nın da Ukrayna gibi ateşkese “evet” demesini umuyoruz

Suudi Arabistan'ın Netanyahu'nun Filistin halkını yerinden etme çağrılarını reddettiği ve bu tür açıklamaların işgalci İsrail'in Gazze'de artan suçlarını örtbas etmeye yönelik bir çaba olduğu aktarıldı.

Filistin halkının tarihsel, duygusal ve hukuki bağlarla topraklarına sahip olduğu ve Filistin'in haklarının kimse tarafından gasbedilemeyeceği kaydedildi.

“BARIŞ ANCAK İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VE KARŞILIKLI ANLAYIŞLA SAĞLANABİLECEK”

Bu tür aşırı düşüncelerin, İsrail'in, barışa karşı olan tutumunun ve Arap ülkelerinin barışa yönelik önerilerini reddetmesinin bir yansıması olduğu söylenirken, Filistin halkına yönelik sistematik zulmün 75 yılı aşkın süredir devam ettiğine işaret edildi.

Bakanlık açıklamasında son olarak, Filistin halkının haklarının hiçbir zaman kaybolmayacağı ve barışın ancak iki devletli çözüm ve karşılıklı anlayışla sağlanabileceği vurgusu yapıldı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, resmi ziyaret için bulunduğu Washington'da 7 Şubat'ta İsrail'in Kanal 14 televizyonuna yaptığı açıklamalarda, Suudi Arabistan'ı hedef almıştı.

Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme için bağımsız Filistin devletinin kurulması şartı sunmasına ilişkin görüşü sorulan Netanyahu, "Filistin devleti istiyorlarsa Suudi Arabistan'da kurabilirler. (Suudi Arabistan) Geniş topraklara sahipler" demişti.

BAE'DEN KATI TEPKİ

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Netanyahu'nun Suudi Arabistan'ı hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi. BAE Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı'nın açıklamalarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve kesin bir dille reddedildiğini duyurdu. BAE, Suudi Arabistan ile tam dayanışma içinde olduklarını ve güvenliğine, egemenliğine yönelik her türlü tehdide karşı duracaklarını ifade etti.

ÜRDÜN'DE TEPKİ GÖSTERDİ

Ürdün hükümeti de Netanyahu'nun Filistin devleti için Suudi Arabistan topraklarını önerdiği açıklamaları en güçlü şekilde kınadı. Ürdün, Filistin halkının kendi topraklarında bağımsız bir devlet kurma hakkına sahip olduğunu vurgularken, Netanyahu'nun açıklamalarının uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiğini belirtti.

İSRAİL'İN ULUSLARARASI HUKUKA HAKSIZLIĞI

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası hukuka ve egemen devletlerin haklarına saygı göstermediğini ve bu tür açıklamalarla bölgedeki gerilimi tırmandırdığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Batı Şeria'daki işgalci politikalarının derhal durdurulması gerektiği, zira bu politikaların Filistin halkının topraklarını gasbetmeye yönelik olduğu ve barışın önündeki en büyük engel oluşturduğu belirtildi.

Kaynak: AA