DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı İbrahim Fuat Özçörekçi, Suriye’de yönetimi muhaliflerin ele geçirmesinin ardından Türkiye ve dünyadan birçok firmanın bölgeye ilgi gösterdiğini belirterek “Telefonlarım hiç susmuyor” dedi. Suriye’de hangi adımları atabileceklerini öğrenmek için sürekli arandığını söyleyen Özçörekçi, “Mart seçimlerinin ardından önemli yatırım haberleri alacağız. Şu an bir market zincirimiz bölgede hazırlık yapıyor. Ayrıca Şanlıurfa ve Gaziantep gibi şehirlerimiz, yabancı firmalar için Suriye operasyonlarının merkezi olabilecek potansiyele sahip” diye konuştu.
TİCARET HACMİ 2 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
2011’de Türkiye’ye ilk Suriyeli mülteci kafilesinin geldiği dönemde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 250 milyon dolar olduğunu hatırlatan İbrahim Fuat Özçörekçi, bugün bu rakamın 2 milyar dolara çıktığına dikkat çekti. Haber7 internet sitesine konuşan Özçörekçi şöyle “Bu artış, lojistik avantajlarımız ve işbirliği potansiyelimizin bir sonucudur. Türkiye’de Suriyelilere ait 15 binden fazla işyeri faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerin çoğu gıda, tekstil ve makine sektörlerinde yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de çok sayıda Türkçe konuşan Suriyeli nüfus oluştu. Bu kültürel yakınlık, iki tarafın da birbirini daha iyi tanımasını sağladı. Lojistik olarak da bölgeye baktığınızda Türkiye’den daha iyi bir alternatif yok.” ifadelerini kullandı.
TIR KORİDORU YENİDEN FAALİYETE GEÇECEK
Yeni Suriye’de Türkiye için lojistik koridorların açılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan İbrahim Fuat Özçörekçi, Körfez ülkelerine uzanan TIR koridorunun yeniden faaliyete geçeceğini belirtti. Bu gelişmenin yatırımcılar arasında büyük bir heyecan yarattığını ifade eden Özçörekçi şöyle konuştu:
“Şu an biraz sabırlı olmak gerekiyor. Öncelikle Suriye ekonomisindeki iyileşmeleri gözlemlemek önemli. Mart ayında yapılması planlanan seçimler konuşuluyor. Bu süreçte acele etmeden adım atmak en doğru yaklaşım olacak.”
“Telekomünikasyondan gıdaya kadar her sektörden yatırımcılar arıyor. DİK de bu konuda bir hazırlık yapıyor. Hatta sıradan Suriyeli vatandaşlar bile bana gelip sorular soruyor. Onlar da geri dönme konusunda istekli. Bir nesil Türkiye’yi görerek büyüdü. Bu, Türkiye’nin soft power gücünü sahaya doğru yansıtması gereken bir fırsat.”