ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti. 

ASKON 2025'i "yapısal reformlar" yılı olarak görüyor ASKON 2025'i "yapısal reformlar" yılı olarak görüyor

61 yıllık Baas rejiminin yıkılması büyük bir başarı. Bu başarıyı ekonomik ve siyasi istikrarla taçlandırmak gerekiyor. Bu iki hususta da komşumuz Suriye ile yakın bir şekilde çalışacağımız aşikardır.  

2008 yılında güçlü ilişkiler tesis ettiğimiz komşumuzda Baas rejiminin dikta yönetimi nedeni ilişkiler bozulmuş karşılıklı yaptırımlar uygulanmaya başlamıştı.  2011 yılında başlayan Türkiye’nin yaptırımları arasında; Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin durdurulması, Suriye hükümetinin Türkiye'deki finansal mal varlıklarının dondurulması, Suriye hükümeti ile kredi ilişkilerinin durdurulması, Suriye Ticaret Bankası ile işlemlerin durdurulması ve Suriye'deki altyapı projelerinin finansmanı için imzalanan Eximbank kredi anlaşmasının askıya alınması gibi önemli ekonomik kararların yanı sıra 4 Aralık 2011’de askıya alınan STA anlaşması ve Suriye’den geçişlerde ek gümrük harcı alınması gibi  yaptırım kararları yer almıştı. Bu yeni dönemde bu yaptırımlar  kaldırılarak, ikili ilişkileri güçlendirecek daha kapsamlı anlaşmalar yapılacaktır. 

Bu anlaşmalar sayesinde özellikle Demir ve Çelik, Mineral yakıtlar, yağlar, Plastikler ve mamulleri, Elektrikli makine ve cihazlar, Çimento gibi kalemler başta olmak üzere özellikle ülkenin yeniden inşa sürecinde bayındırlık yatırımları ve savunma sanayisinde Türkiye aktif bir şekilde yer alacaktır. 

Ha keza Mısır'a giden yatırımların başta Halep olmak üzere bu bölgeye yöneleceğini ön görüyoruz. Yine ha keza ülkemiz kültürünü ve ekonomik iş modellerini öğrenen Türkçeye hakim Suriyeli vatandaşların ülkelerine dönmeleri ile karşılıklı ticari ilişkiler de şüphesiz çok güçlü bir şekilde artacaktır. 

İç kargaşa döneminde yaptırımlar dolayısıyla 2 milyar dolar olan ticari hacmimiz istikrarlı bir ortamda zamanla çift haneli rakamlara rahatlıkla ulaşacak ve Suriye'nin yeniden inşası ve ihyası Türk iş insanları ile olacaktır.

Editör: Hazal Mihrace Göksun